fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazgovarali o saradnji u poljoprivrednom sektoru

Razgovarali o saradnji u poljoprivrednom sektoru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović, prisustvovao je na poljoprivrednom sajmu u Berlinu, gdje je na njemačkom paviljonu razgovarao o saradnji dvije države u tom sektoru.

„Tokom susreta prikazana su inovativna rješenja u proizvodnji u zatvorenom prostoru koja objedinjuju proizvodnju energije i sakupljanje vode za biljnu proizvodnju kroz sistem solarnih plastenika“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je na poziv njemačkog ministra poljoprivrede i hrane, Cema Ozdemira, i generalnog sekretara Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj (SWG) u jugoistočnoj Evropi, Bobana Ilića, u Berlinu organizovan sastanak ministara poljoprivrede zemalja Zapadnog Balkana i posmatrača SWG-a u okviru Berlinskog procesa i dijaloga o poljoprivrednoj politici između Njemačke i Zapadnog Balkana.

„Ministri su diskutovali o stavovima i pozitivnim pristupima o aktuelnim dešavanjima u vezi sa procesom evropskih integracija, globalnoj bezbjednosti hrane i implikacijama rata u Ukrajini na tržište hrane i poljoprivrednih proizvoda, kao i o unapređenju saradnje država Zapadnog Balkana, kako bi zaštitile svoje građane od potencijalnih nestašica hrane i osnovnih životnih namirnica“, navodi se u saopštenju.

Na paviljonu Srbije, domaćin je bio Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije, koji je naglasio da se aktivno radi na odobravanju izvoza osnovnih životnih namirnica za Crnu Goru.

Stijović je imao sastanak sa bugarskim ministrom, Ivanom Ivanovim, u okviru posjete paviljonu Bugarske, gdje su dogovarani tehnički detalji za unapređenje saradnje i naredni sastanci kako bi se administrativno olakšala trgovina između dvije države i uspostavila jača saradnja.

Stijović je bio gost i na paviljonima Albanije, Kosova, Moldavije i Mađarske.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije