fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazgovarali o mogućnostima ekonomskog približavanja dvije zemlje

Razgovarali o mogućnostima ekonomskog približavanja dvije zemlje

Pariz, (MINA-BUSINESS) – Mogućnosti ekonomskog približavanja Crne Gore i Francuske, odnosno dodatni prostor za ulaganje francuskih kompanija u Crnu Goru teme su sastanka ministra finansija Aleksandra Damjanovića i francuskog ministra za spoljnu trgovinu, Oliviea Behta.

U razgovoru sa francuskim kolegom prvog dana radne posjete Parizu aktuelizovana je postojeća privredna saradnja, a fokus je bio na zainteresovanosti francuske kompanije za crnogorske aerodrome, kao i status tog tendera i koncesiju.

Ministri su ocijenili da je najviše potencijala za buduće zajedničke projekte upravo u saobraćajnoj infrastrukturi i energetici.

Beht se u Parizu sastao i sa guvernerom Banke Savjeta Evrope, Karlom Montićelijem, sa kojim je, pored teme o izazozima očuvanja fiskalne održivosti i stabilnosti, koji su pred Crnom Gorom, razgovarao i o aktuelnoj temi sajber bezbjednosti, u kontekstu permanentnog sajber rata, ocijenivši da Crna Gora mora pokazati spremnost, da kao članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU, potrebnim kapacitetom odgovori sajber izazovima.

Tokom prvog radnog dana posjete Francuskoj, Damjanović je imao susret i sa direktorom za globalne odnose Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Andreasom Šalom, tokom kojeg su analizirani postojeći kao i o potencijalni projekte, uz zaključak ministra da Crna Gora treba da bude dio šire platforme dobrog upravljanja slobodnim carinskim zonama, u regionima Jadranskog mora.

Zvaničnici Francuske, jedne od vodećih evropskih država, u razgovoru sa Damjanovićem, iskazali su spremnost te zemlje da i dalje pruža podršku evropskom putu Crne Gore, ali i potrebnu tehničku pomoć, u oblastima od značaja.

Sastancima u Parizu prisustvovali su i izvršna direktorica Investiciono razvojnog fonda, Irena Radović, ambasador Crne Gore u Francuskoj Ivan Ivanišević i načelnica Direkcije za javni dug u Ministarstvu finansija, Katarina Živković.

Drugog dana posjete Francuskoj, delegacija Crne Gore, koju predvodi Damjanović, sastaće se sa predstavnicima Senata Francuske i Francuske razvojne agencije (AFD).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu