fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazgovarali o brojnim potencijalima za saradnju između Crne Gore i Južne Koreje

Razgovarali o brojnim potencijalima za saradnju između Crne Gore i Južne Koreje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uz poštovanje tradicionalno dobrih odnosa Južne Koreje i Crne Gore u narednom periodu važno je dodatno unaprijediti i osnažiti saradnju u sferi ekonomije, turizma i parlamentarnih odnosa, ocijenili su predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i južnokorejski ambasador Hjong-čan Če.

Hjong-čan Če je naveo da zvanična Koreja u potpunosti podržava i uvažava ciljeve kao i agendu spoljne politike nove vladajuće većine.

Bečić je, uz konstataciju da u Crnoj Gori trenutno boravi oko 200 hiljada turista, što je trećina ukupnog broja domaćeg stanovništva, istakao da upravo takvi podaci ohrabruju, ali i obavezuju na dodatnu odgovornost.

„Turizam je upravo polje u kome možemo unapređivati saradnju. Nastojanje je da i na vašem tržištu bude promovisano ono što Crna Gora kao turistička destinacija nudi“, kazao je Bečić.

On je tokom sastanka, uz podsjećanje da je u Crnoj Gori prošle godine prvi put došlo do demokratske smjene vlasti, napomenuo i da spoljna politika vladajuće većine počiva na tri stuba utvrđena sporazumom potpisanim nakon izbora, a koji precizira opredijeljenost evroatlanskim integracijama, evropskim integracijama, te dobroj reginalnoj saradnji, koja je, kako je naveo Bečić, važna pretpostavka integracija.

Današnji sastanak bio je, između ostalog, prilika da Bečić upozna ambasadora sa prioritetima novog skupštinskog saziva, uz podsjećanje da formiranje grupe prijateljstva, može dodatno osnažiti kooperativnost između dvije zemlje.

Bečić je, kako je saopšteno iz Skupštine, ukazao na spremnost da novo skupštinsko rukovodstvo kontinuirano radi na jačanju prijateljskih veza širom svijeta.

I pored činjenice da su Crna Gora i Južna Koreja od uspostavljanja diplomatskih odnosa brižljivo gradile saradnju, Hjong-čan Če je naglasio da komunikacija između parlamenata treba doprinijeti tješnjoj povezanosti naroda.

On je pozdravio spoljnopolitičku agendu, zaključivši da iako Južna Koreja nije dio Zapadnog Balkana, u potpunosti podržava tri ključna cilja: posvećenost NATO partnerstvu, pristupanje EU i jačanje regionalne saradnje.

Hjong-čan Če je podsjetio da Vlada Južne Koreje sa Vladom Crne Gore radi na potpisivanju ugovora o ekonomskoj saradnji, te prepoznao da bi to bila oblast koja će u perspektivi biti intenzivnije razvijana.

On je poručio i da bi ga radovalo da na tlu Crne Gore u narednom periodu “vidi više Koreanca”.

Sastanak je bio i povod da Bečić uputi izraze zahvalnosti na medicinskoj pomoći koju je Republika Koreja pružila našoj zemlji tokom borbe sa pandemijom koronavirusa.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije