fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRatković: Propustili smo pripreme za ljetnju sezonu

Ratković: Propustili smo pripreme za ljetnju sezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pripreme za ljetnju turustičku sezonu kasne, ocijenio je dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve, Rade Ratković i dodao da novonastala politička situacija diktira tempo rada u državnim strukturama turističke privrede.

On je rekao da je Crna Gora trebalo da počne sa pripremama još u drugoj polovini prošle godine, ali da su postojala „važnija posla” – izbori i formiranje Vlade.

„Što se tiče organizovanog turizma, zakasnili smo. Treba i sad raditi, sada bi već trebalo da se konsoliduje turistička privreda, Turističke organizacije i udruženja, da se sama preduzeća povežu i da budu podstaknuta da rade“, kazao je Ratković agenciji Mediabiro.

Međutim, većina njih, što se tiče te državne strukture, kako je dodao, čeka hoće li biti sminjenjeni i ne znaju šta da rade.

“Nemaju nekakav stabilan uslov, desilo se što se desilo. To se kod nas tako shvata po dubini, po širini – pa onda ne znaju koga će agrarna reforma da zakači“, smatra Ratković.

On je kazao da je ove godine bilo snijega, za razliku od ranijih godina, i to je bilo značajno za planinski turizam.

“Nemamo sređenu statistiku na osnovu koje bismo iznijeli procjenu, ali na osnovu medijskih izvještaja uglavnom su vikendi bili puni, a radni dani nisu. Ne može se govoriti o dobroj sezoni kada pet dana nema nikoga a dva dana bude gužva. Uglavnom, bolje i to nego ništa, samo je problem što je i to raširilo pandemiju“, ocijenio je Ratković.

Na pitanje da li se može govoriti o oslobađanju države od zavisnosti od turizma ili dosadašnji koncept samo privremeno uzdrman, odgovorio da Crna Gora ne može da bude nezavisna od turizma.

„Prosto su njena struktura i faktori Bogom dani za razvoj turizma. Problem je bio što nije bilo integralnog razvoja – paralelno turizam i proizvodnja poljoprivrednih proizvoda, kao i proizvodnja industrijskih proizvoda. To je jedna dobitna strategija – da vršimo multiplikativne efekte unutar našeg sistema, gdje je vodeća uloga turizma, poljoprivrede i industrije. Mislim da se to počinje shvatati i takav turuzam je veoma održiv“, kazao je Ratković.

On je, komentarišući odluku Vlade o zatvaranju Montenegro Airlinesa i otvaranju kompanije To Montenegro, rekao da je u pitanu tipično balkanski potez.

„Da smo drugi, mi bi smo povukli tu odluku, kako bismo napravili manju štetu. Ukinuli smo kompaniju koja je imala reputaciju, neku svoju meku i tvrdu aktivu, a to je trebalo nastaviti. Sada sve to treba baciti u vodu i praviti iznova, što je tipično balkanski“, zaključio je Ratković.

Najčitanije