fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast telekomunikacionog saobraćaja usljed epidemije koronavirusa

Rast telekomunikacionog saobraćaja usljed epidemije koronavirusa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zbog krize izazvane koronavirusom tokom marta je došlo do povećanog korišćenja elektronskih komunikacionih usluga i značajnog porasta telekomunikacionog saobraćaja, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

“Do najvećeg povećanja saobraćaja došlo je u drugoj polovini marta kada je ostvareno 25 odsto više telefonskih poziva u odnosu na prvu polovinu mjeseca, a skoro u istom obimu je porastao i internet saobraćaj”, navodi se u saopštenju.

U martu je ostvareno 54 odsto više internet saobraćaja nego u istom mjesecu prošle godine.

“Nikada prije elektronske komunikacije nijesu imali ovakav značaj za zdravlje i živote ljudi i društvo u cjelini. Sve zaposleni u sektoru elektronskih komunikacija su svjesni te činjenice i da je od izuzetne važnosti obezbjeđenje neprekidnosti i dostupnosti elektronskih komunikacionih usluga”, rekli su iz EKIP-a.

Preduzete su brojne mjere u obezbjeđivanju tog cilja pa su elektonske komunikacione mreže u Crnoj Gori povećanje korišćenja elektronskih komunikacionih usluga prevazišle bez zagušenja i usporavanja saobraćaja.

“Operatori elektronskih komunikacija su preduzeli odgovarajuće mjere za sprečavanja širenja koronavirusa uz obezbjeđenje kontinuiteta pružanja elektronskih komunikacionih usluga u skladu sa naredbama i preporukama državnih organa, svojim planovima za preduzimanje mjera u slučaju vanrednih situacije i planovima mjera za obezbjeđenje koronavirusintegriteta mreža, zaštite sigurnosti i neprekidnog pružanja elektronskih komunikacionih usluga”, navodi se u saopštenju.

Ekipe za održavanje mreže i logistički centri su organizovani na više lokacija, kao i rad centara za kontak sa korisnicima. Radno vrijeme svojih poslovnica su prilagodili novonastalim uslovima i izdatim naredbama i preporukama državnih organa, a preventivne mjere zaštite su podigli na najviši nivo, kako bi ostali na raspolaganju korisnicima, ali i kako bi i korisnici i zaposleni operatora bili zaštićeni.

U saradnji sa Agencijom za elektronske komunikacije obavlja se stalno praćenje statistika telekomunikacionog saobraćaja i blagovremeno obezbjeđuju proširenja kapaciteta u sopstvenim mrežama, prema mrežama drugih operatora u Crnoj Gori, kao i međunarodnih kapaciteta.

“Ipak i pored svih blagovremeno preduzetih mjera za proširenjima kapaciteta i stvaranje drugih uslova za neprekidno pružanje elektronskih komunikacionih usluga, neke okolnosti se nijesu mogle predvidjeti”, rekli su iz EKIP-a.

Nakon zemljotresa u Zagrebu došlo je do požara u data centru Hrvatskog Telekoma, preko kojeg je transportovan značajan kapacitet međunarodnog internet linka Crnogorskog Telekoma. Prekid tog linka je doveo do usporavanja internet saobraćaja za korisnike Crnogorskog Telekoma.

“Brzom reakcijom službi Crnogorskog Telekoma ubrzo su uspostavljani dodatni kapaciteti preko drugih pravaca, tako da je za svega nekoliko sati uspostavljeno normalno funkcionisanje internet saobraćaja”, kazali su iz EKIP-a.

Pri otklanjanju te smetnje Crnogorskom Telekomu je veliku pomoć pružio operator M:tel. Iako konkurent na tržištu elektronskih komunikacija M:tel je brzom reakcijom pomogao Telekomu da u kratkom vremenskom roku omogući normalno funkcionisanje saobraćaja.

“Ovaj slučaj se ističe kao dobar primjer saradnje i solidarnosti u teškim situacijama. Ovakav postupak u sektoru elektronskih komunikacija nije novost, jer smo takvih primjera imali i ranije. Vodi se ‘borba’ na tržištu, ali se i pomaže kada je potrebno”, navodi se u saopštenju.

Operatori su se od samog početka pridružili kampanji ,,OstaniDoma”, prilagođavanjem društvenih mreža, TV kanala, dijeljenjem relevantnih informacija, mjera i instrukcija svojim zaposlenima, apelima na građane kroz redovnu komunikaciju da poštuju mjere nadležnih institucija.

“Istovremeno su predstavili brojne digitalne servise i mogućnosti raznih aplikacija putem kojih građani mogu da uče, upravljaju uslugama, kontrolišu potrošnju i plaćaju račune bez izlaska iz kuće. Na društvenim mrežama i u medijima promovišu digitalne servise i usluge – kako bi motivisali korisnike da ostanu kod kuće i budu zaštićeni od koronavirusa”, rekli su iz EKIP-a.

Svim korisnicima su bez naknade ,,otključani” TV kanali za koje su dobili saglasnost, kako bi korisnicima boravak kod kuće učinili zanimljivijim, prijatnijim i lakšim. Povećali su brzine pristupa internetu, mimo ugovorenih, kako bi svima koji komuniciraju, uče i rade od kuće olakšali obavljanje obaveza preko interneta.

U prethodnom periodu operatori su bez naknade sproveli zahtjeve državnih organa u vezi sa sprečavanjem epidemije, odnosno po zahtjevima Vlade su poslate informativne SMS poruke čitavoj korisničkoj bazi, kao i obezbjeđene terminalne tačke sa prvenstvom komunikacije, optička infrastruktura i najveće brzine pristupa za potrebe kriznih štabova, na telekomunikacionu infrastrukturu su povezani svi do sada otvoreni karantini.

„U saradnji sa EKIP-om, u najkraćem roku, za potrebe državnih i opštinskh organa omogućeno je korišćenje kratkih brojeva, kao što su 1616, 1555 i 1511, prema kojima su pozivi besplatni, obezbjedili su uslove za uspostavljanje Call centra 1616 za potrebe Instituta za javno zdravlje i ustupili platformu za call centar Kliničkog centra 1555 za pružanje psihološke pomoći“, dodaje se u saopštenju.

U saradnji sa Nacionalnim koordinacionim tijelom za zarazne bolesti (NKT) otvorena je linija za donacije građana putem SMS-a na broj 15888 na račun Crvenog krsta Crne Gore, a ustupljen je SMS broadcast platformu za potrebe projekta Instituta za javno zdravlje – razvoj mobilne aplikacije za građane koji se nalaze pod nadzorom.

“Kako bismo svi zajedno bolje podijelili teret okolnosti u kojima smo se našli, operatori elektronskih komunikacija, EKIP i Sindikalna organizacija Agencije su uplatili pomoći u fond NKT-a”, rekli su iz EKIP-a.

Iz EKIP-a su dodali da je sektor elektronskih komunikacija je, u vremenu kada je cijeli svijet suočen sa brojnim i velikim izazovima, uspio da obezbjedi neprekidnost i dostupnost elektronskih komunikacionih usluga, pokazao visok nivo profesionalnosti u obavljanju poslova i veliku društvenu odgovornost.

Najčitanije