fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa u opreznoj trgovini

Rast indeksa u opreznoj trgovini

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u četvrtak su blago porasli, nakon dva dana znatnog pada, a trgovalo se oprezno jer se ulagači plaše da će američka centralna banka u borbi s inflacijom biti agresivnija nego što se očekivalo.

Dow Jones je ojačao 0,25 odsto na 34.583 boda, dok je S&P 500 porastao 0,43 odsto na 4.500 bodova, a Nasdaq indeks 0,06 odsto na 13.897 bodova, prenosi Hrportfolio.

Veći dio trgovanja indeksi su proveli u negativnom području, a tek su pred sam kraj ušli u pozitivno, zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Tesla i Microsoft, te farmaceutske kompanije Pfizer.

Ulagači su oprezni, jer iz američke centralne banke stižu signali da će agresivno zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbili inflaciju, koja se posljednjih mjeseci kreće na najvišim nivoima u 40 godina.

U martu je Fed povećao ključne kamatne stope prvi put od 2018. godine, 0,25 procentnih bodova, a već u maju vjerojatno će ih povećati dodatnih 0,5 procentnih bodova.

Zapisnik s nedavne sjednice Fed-a pokazao je da bi mogla zaredati agresivna povećanja kamata na sjednicama idućih mjeseci, kao i da je postignut načelni dogovor da bi se Fedovi bilansi, koji su u borbi s koronakrizom nabujali za nekoliko hiljada milijardi USD, trebalo smanjivati za 95 milijardi USD mjesečno.

Sve to pokazuje da je Fed spreman za agresivniji napad na inflaciju nego što se očekivalo, a zaoštravanje monetarne politike moglo bi znatno usporiti rast najveće svjetske ekonomije, pa čak, plaše se ulagači, izazvati recesiju.

Ulagači su u defanzivi i zbog rata u Ukrajini i novih sankcija Zapada protiv Rusije zbog optužbi za ratni zločin nad Ukrajincima.

I na evropskim berzama u četvrtak se trgovalo oprezno, pri čemu su cijene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 odsto na 7.551 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,52 odsto na 14.078 bodova, a pariski CAC 0,57 odsto na 6.461 bod.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...