fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa prometa uslužnih djelatnosti

Rast indeksa prometa uslužnih djelatnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Indeks prometa uslužnih djelatnosti u drugom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine porastao je u tekućim cijenama 5,4 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Iz Monstata su rekli da je najveće učešće u ukupnom prometu uslužnih djelatnosti u drugom kvartalu ostvareno u agregatu trgovina na veliko i malo motornim vozilima i motociklima 62,3 odsto, dok je najmanje u agregatu administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 2,7 odsto.

„Od januara prošle godine, Uprava za statistiku Crne Gore, sprovodi kvartalno istraživanje indeks prometa u uslugama iz administrativnog izvora, odnosno Poreske uprave“, navodi se u saopštenju.

Osnovna svrha istraživanja je, kako se precizira, mjerenje dinamike kretanja prometa u uslužnim djelatnostima. Dinamika kretanja prometa prikazana je preko indeksnih brojeva.

„Promet obuhvata novčanu vrijednost izvršenih, pruženih usluga na tržištu u izvještajnom kvartalu. Iz prometa je isključen porez na dodatu vrijednost“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije