fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa i prometa

Rast indeksa i prometa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast prometa i indeksa oblježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj su iz Vlade poručili da je crnogorska ekonomija na putu oporavka i najavili da će suficit budžeta u avgustu biti veći od junskog i julskog zajedno.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je skoro dva odsto na 774,84 poena, a MONEX 1,4 odsto na 11.042,02 boda.

Promet, realizovan kroz 22 transakcije, iznosio je 115,51 hiljadu EUR i bio je 50,4 odsto veći od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu imale su državne obveznice, koje su u srijedu prodate za 70 hiljada EUR.

Rasle su akcije Luke Bar 8,8 odsto na 36 centi, Crnogorskog elektroprenosnog sistema 2,8 odsto na 84,33 centa i Elektroprivrede 3,2 odsto na 3,2 EUR. Gubile su akcije Zetatransa, neznatno na 88,05 centi.

Trgovano je i dionicama Crnogorskog Telekoma, Instituta „Simo Milošević“ i Luke Kotor, koje su sedmicu završile na 1,2 EUR, odnosno 28 EUR i 4,5 EUR.

Akcije Port of Adrie su u petak koštale 11,96 centi, a Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje 40 centi.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Janko Odović, sredinom sedmice je na Ekonomskom forumu u Poljskoj poručio da je crnogorska ekonomija na putu oporavka i da je to rezultat napora ove Vlade.

“Rukovoditi krizom i tridesetogodišnjim nasleđem lošeg upravljanja je zahtjevno, ali najteže je prošlo”, kazao je Odović.

Krajem sedmice je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, najavio da će suficit budžeta u avgustu biti veći od junskog i julskog zajedno. On je naveo da je u državnom trezoru pola milijarde EUR, a da će dug na kraju godine biti na nivou 78 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Spajić je za narednu godinu najavio veliki razvojni budžet i sigurno povećanje zarada za određene kategorije stanovništva.

Prvi potpredsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Jurgen Rigterink, ocijenio je da bi najnoviji podaci o dolasku turista tokom ljetnje sezone, koji su iznad očekivanja, trebalo dodatno da ojačaju crnogorsku ekonomiju, ali i da negativni rizici još postoje.

»Od naše prethodne prognoze u septembru prošle godine, došlo je do jednog važnog razvoja događaja: značajnog popuštanja crnogorske granične politike. Očekujemo da će ovo povećati broj dolazaka i time ojačati turistički sektor, ključan za crnogorsku ekonomiju”, rekao je Rigterink agenciji Mina-buiness.

On je kazao da su najnoviji podaci o dolasku turista tokom ljetnje sezone iznad očekivanja, što bi trebalo dodatno da ojača sektor i ukupnu ekonomiju.

Prema posljednjoj prognozi, EBRD predviđa rast crnogorske ekonomije od 8,5 odsto u ovoj godini.

I ekonomski analitičar Predrag Drecun smatra da bi država sa 700 miliona EUR prihoda ostvarenih od turizma mogla izbjeći novo zaduživanje u ovoj godini, ali i rebalans budžeta.

On je dodao da su propale političke ocjene da su takvi rezultati samo pusti san.

“Čak mislim da bi poslije dobrog brojanja svih efekata to moglo biti i više, jer su bile neopisive gužve ovog ljeta. Tome je doprinijelo više faktora, prije svega što su se gosti iz regiona Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH), Sjeverne Makedonije, zbog korone odlučili za odmor u Crnoj Gori. U principu, prihodi nijesu iznenađenje”, saopštio je Drecun.

Ove sedmice je iz Montenegroberze saopšteno da je dividendu za prošlu godinu dijelilo sedam kompanija, dok su za 2019. to učinile četiri.

Emitenti koji su u toku ove godine isplatili dividendu za prošlu su Jugopetrol, Elektroprivreda, Crnogorski Telekom, Napredak, Marina Bar, Sveti Stefan hoteli i Zetatrans.

“Jugopetrol i Crnogorski Telekom imaju kontinuitet u isplati dividende dvije godine za redom, odnosno za prošlu i 2019. godinu”, naveli su iz Montenegroberze.

Kompanije koje su za prošlu godinu isplatile dividendu, a to nijesu učinile za 2019, su Elektroprivreda, Napredak, Marina Bar, Sveti Stefan hoteli i Zetatrans.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije