fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast dolara na svjetskim tržištima

Rast dolara na svjetskim tržištima

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima je vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice porasla jer u očekivanju povećanja kamata američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) rastu prinosi na tamošnje državne obveznice.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle sedmice 0,5 odsto, na 95,65 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti oslabio 0,5 odsto, na 113,65 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Međutim, američka valuta je ojačala u odnosu na evropsku, 0,6 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,135 USD.

Dolar jača jer je sve jasnije da će Fed uskoro povećati ključne kamatne stope, s obzirom na to da se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće na najvišim nivoima u gotovo 40 godina.

Ulagači očekuju da će Fed već u martu podići kamate prvi put od početka pandemije koronavirusa kako bi zauzdao visoku inflaciju, te da bi u ovoj godini one mogle biti podignute ukupno u četiri navrata.

Za nove smjernice investitori čekaju sjednicu čelnika Feda, zakazanu za 25. i 26. januar, kada će odlučivati o vremenskom okviru za zaoštravanje monetarne politike.

U takvom okruženju, prinosi na referentne desetogodišnje obveznice dostigli su polovinom sedmice 1,9 odsto, najviši nivo u dvije godine.

Doduše, do kraja sedmice skliznuli su na 1,79 odsto, no veći su izgledi da će ubuduće rasti nego padati.

Pažnju investitora privukla je prošle sedmice izjava čelnice Evropske centralne banke (ECB), Christine Lagarde da će se inflacija u eurozoni postupno smanjiti tokom godine, a dodala je i da ECB ne treba preduzimati poteze tako odvažno kao Fed zbog drugačije ekonomske situacije.

To znači da će ECB započeti zaoštravanje monetarne politike kasnije nego Fed, pa je euro oslabio prema dolaru.

Najnoviji podaci evropskog statističkog ureda Eurostata pokazali su da je godišnja stopa inflacije u eurozoni u decembru prošle godine dostigla rekordnih pet odsto, dok je u SAD-u istovremeno dostigla sedam odsto.

I dok je prema euru ojačao, dolar je prema japanskom jenu osjetno oslabio.

Posljedica je to oštrog pada cijena dionica na svjetskim berzama, upravo zbog očekivanja da će Fed uskoro povećati kamate, pa su se ulagači okrenuli valutama koje smatraju sigurnijim utočištima za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švajcarski franak.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije