fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRaspisan konkurs za sufinansiranje inovacione djelatnosti

Raspisan konkurs za sufinansiranje inovacione djelatnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomskog razvoja raspisalo je konkurs za sufinansiranje inovacione djelatnosti u ovoj godini, u ukupnom iznosu od 230 hiljada EUR.

“Konkursom je predviđeno sufinansiranje pet programskih linija koje su utvrđene Programom za inovacije od prošle do 2024. godine, kojim se na različite načine podržavaju istraživačke ustanove i preduzeća, istraživači i inovatori”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako su objasnili, programskom linijom podrške EUREKA projektima, za koju je opredijeljen i najveći iznos sredstava od 120 hiljada EUR, sufinansiraće se projekti saradnje istraživačkih ustanova i preduzeća iz Crne Gore koji se odnose na njihovo učešće u svojstvu koordinatora ili partnera na EUREKA projektima.

„Za stimulisanje preduzeća i pojedinaca iz Crne Gore, koji su u ovoj godini zaštitili svoj pronalazak patentom u zemlji ili inostranstvu, ili su pokrenuli proces međunarodne/evropske zaštite pronalaska, opredijelili smo 20 hiljada EUR“, navodi se u saopštenju.

Za aktivnosti koje se odnose na aktivno podsticanje inovacione kulture u Crnoj Gori, putem organizacije takmičenja inovativnih ideja, kampova za intenzivne obuke inovativnih start up timova, hakatona, motivacionih i sličnih događaja, kreiranja digitalnih alatki i drugih aktivnosti podrške inovacionoj djelatnosti opredijeljeno je 20 hiljada EUR.

„Realizacija edukativnih programa u S3 oblastima je programska linija u iznosu od 30 hiljada EUR, kojom podržavamo aktivnosti koje se odnose na realizaciju intenzivnih edukativnih programa za studente i mlade istraživače i profesionalce u tekućoj godini konkursa, poput ljetnjih i zimskih škola, u oblastima pametne specijalizacije Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

Za podršku učešću u EU Okvirnom programu za istraživanja i inovacije Horizont Evropa – Stub III Inovativna Evropa, koja se odnosi na pripremu projektnih prijava za učešće u Horizont Evropa (Evropski savjet za inovacije, Evropski inovacioni sistemi i Evropski institut za inovacije i tehnologiju) opredijeljeno je 40 hiljada EUR.

Konkurs je otvoren tokom cijele godine, sa izuzetkom programske linije EUREKA koja ima svoje specifične rokovve.

Prijavljivanje se obavlja isključivo online i to putem portala www.inovacije.gov.me.

Detalji konkursa su dostupni na linku https://www.gov.me/clanak/javni-konkurs-za-sufinansiranje-inovacione-djelatnosti-u-2022-godini

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije