fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRaspisan konkurs za on grid i off grid fotonaponski sistem

Raspisan konkurs za on grid i off grid fotonaponski sistem

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Eko-fond raspisao je javni konkurs za dodjelu subvencija za realizaciju projekata korišćenja obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe u mrežnom ili samostalnom radu – on grid i off grid fotonaponski sistemi.

Ukupan iznos za raspodjelu sredstava je 190 hiljada EUR, od čega je 150 hiljada namijenjeno za on grid sisteme, a 40 hiljada za off grid sisteme, prenosi Mediabiro.

Izvršni direktor Eko-fonda, Draško Boljević, rekao je da se konkurs odnosi na subvencije za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike, kao i sve ostale građane registrovane kod nadležnih organa za obavljanje samostalne djelatnosti.

“Cilj projekta je proizvodnja električne energije korišćenjem on grid i off grid fotonaponskih sistemima, a za krajnji rezultat je prelazak na korišćenje zelene energije”, kazao je Boljević na konferenciji za novinare.

Implementacija tog projekta će, kako je ocijenjeno, doprinijeti razvoju tržišta i većeg korišćenja obnovljivih izvora energije, podsticanju primjena mjera energetske efikasnosti, smanjenju emisija ugljen-dioksida i proizvodnji električne energije za sopstvene potrebe u mjestima gdje nije dostupna distributivna mreža u Crnoj Gori.

Rukovodilac Odsjeka za podršku implementaciji mjera podrške i razvojno-projektnih aktivnosti, Jovana Daković, kazala je da se instalacijom on grid i off grid sistema može obezbijediti podrška u vidu niskokarbonskog razvoja kroz povećanje energetske efikasnosti, smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i prije svega proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe gdje nije dostupna distributivna mreža.

Ona je navela da postoje određeni opšti uslovi shodno kojima će korisnici imati mogućnost da ostvare pravo na subvenciju.

„Korisnici ne mogu ostavriti pravo na subvenciju za oba sistema“, napomenula je Daković.

Svi zaitresovani svoje prijave mogu da dostave do 17. februara naredne godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije