fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadulović: Spajićev plan kontradiktoran i populistički

Radulović: Spajićev plan kontradiktoran i populistički

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Maršalov plan za Crnu Goru – Evropa sad, ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, kao i projekcije, konstatacije i brojke koje je iznio, obiluju brojnim kontradiktornostima, neutemeljenostima i populizmom, ocijenio je šef poslaničkog kluba DF-PZP, Branko Radulović.

“Da li je u pitanju nepoznavanje javnih finansija i ukupne ekonomije, limita i dubioza u kojima se Crna Gora nalazi, nepoznavanje novih politika EU koje Crna Gora treba da ispuni ili nešto sasvim drugo, recimo pozicioniranje u rekonstruisanoj Vladi ili osnivanje partije za naredne izbore, ili čak nešto treće, lukrativno, vidjećemo ili možda sve zajedno, što ima osnova”, naveo je Radulović u saopštenju.

On je kazao da su dosadašnji učinci Spajića i njegovog Ministarstva i ukupne ekonomske politike Vlade samo negativne varijacije.

“Uzalud plasiranja jednostranih gledišta, selektivnih i netačnih brojeva, euforičnih superlativa, prisvajanje tuđih uspjeha, čime su obilovali njegovi nastupi prethodnih deset mjeseci, stvarnost je potpuno drugačija. A navodno sve ekspert do eksperta, koje svijet do sada nije vidio. Neke ministrove ekspertske tvrdnje i analize ostaće u ekonomskim analima kao biseri apsurdnosti”, smatra Radulović.

On je kazao da je definitivno da više ovakva ekonomska i finansijska politika Spajića i Vlade neće imati podršku u Skupštini poslaničkog kluba DF-PZP.

“Za nas je imperativ da Vlada bude znavena, vizionarska, transparentna, etična, evropska i reformska, bez obzira da li će u njoj biti novi Spajić ili neko drugi. Ovakav Spajić sa ovakvim načinom rada ne zaslužuje da bude u rekonstruisanoj Vladi. Da je svima jasno, mi nećemo biti „taster” poslanici”, poručio je Radulović.

Prema njegovim riječima, ili uvažavanje poslanika i usaglašavanja stavova, ili nema podrške.

“Jednom smo bili primorani zbog pritiska javnosti da, suprotno svojim ubjeđenjima, glasamo za predloženi budžet, ali više nećemo”, poručio je Radulović.

On je, govoreći o neophodnom zaduženju, ne ulazeći u protivustavnost i nezakonitost postupka, pitao zašto je ono učinjeno linearno za cijelu ovu godinu, zašto nije stepenasto, periodično, po potrebi, namjenski, za šta se on zalagao.

“Koliko nas danas koštaju te pare koje „leže“ i ne „vrte se“ i tako ne produkuju novu vrijednost proizvoda i kvalitet života? Da li je baš bio najbolji trenutak za smanjenje valutnog rizika ako u kontinuitetu inflacija dolara intenzivnije raste u odnosu na euro? Koliko bi nas danas koštao hedžing i zaštita od investicionog rizika autoputa? Još jedan njegov nezakonit i netransparentan posao”, rekao je Radulović.

On smatra da je nazivanje ovogodišnjeg budžet „čudom neviđenim“ komično.

“Rashodna strana mi liči na onu priču „lipši magarče do zelene trave“. Treba imati potpuno odsustvo empatije pa u ovoj godini velikih zdravstvenih izazova smanjiti izdvajanja za tu namjenu i ne povećati zarade zdravstvenim radnicima”, rekao je Radulović.

On je dodao da je licemjerno nazivati ovu godinu godinom socijalne pravde.

”To minimalno što je učinjeno za djecu, penzionere i ugrožene je zasluga šefova poslaničkih klubova parlamentarne većine i pritiska na Spajića. Potrebno ga je pitati što je sa realizacijom projekta socijalni karton, da bi napokon znali kakav je socijalni status svakog građanina Crne Gore, te na osnovu toga blagovremeno i adekvatno sprovoditi socijalnu politiku”, kazao je Radulović.

On je naveo da je tvrdnja da će Crna Gora imati najveći ekonomski rast za ovu godinu u istoriji čovječanstva, smijurija.

“Proces treba posmatrati u kontekstu, kumulativno za period od 2019. do ove godine, bazirat se na veličini i strukturi BDP i DP, analizirati makroekonomske indikatore, izvršiti komparaciju i vidjeti da smo najgori. Pitam te eksperte da li je rast za ovu godinu rezultat novih brojnih radnih mjesta, inovativnih procesa i novog proizvoda ili je to posljedica najvećeg ekonomskog pada od 15 odsto u prošloj godini zbog epidemije i ljudske potrebe za punijim životom poslije lokdauna. To se u mehanici naziva procesi elastičnosti, plastičnosti i loma”, objasnio je Radulović.

On smatra da predlog Spajića da se ukinu doprinosi za zdravstveno osuguranje na zarade predstavlja populizam i u najmanju ruku je neodrživ, posebno u kontekstu stanja zdravstvenog sistema danas i „Evropa sad“.

“Da li Spajić zna da je prosječno izdvajanje u EU za zdravstveni sistem oko tri hiljade EUR po stanovniku, da je to u premijerovom Luksemburgu više od pet hiljada EUR, da su u pojedinim državama EU doprinosi na bruto platu za zdravstveno osiguranje čak veći od 30 odsto”, pitao je Radulović.

On je pitao na koji način misli da obezbijedi više od 300 miliona EUR ukoliko bi izdvajali nedovoljnih 500 EUR po stanovnika ili 1,9 milijardi EUR ukoliko bi uistinu bili Evropa sad ili 3,1 milijarde EUR ukoliko bi postali obećani Luksemburg. Osim toga neophodna su, kako je dodao, i sredstva za nove bolnice i opremu.

“Neupitno je da se mora uvesti neoporezivi dio zarade do određene visine i dalje progresivno oporezivanje sa njenim rastom, kao i na profit preduzeća. Neupitno je da se moraju smanjivati socijalne razlike, da mora brže rasti minimalna zarada nego prosječna, kako bi se smanjile enormno visoke zarade. Neupitno je da se mora iskorijeniti siva ekonomija i isplata dijela zarade „na ruke“. Međutim, to se ne može činiti populistički i „iz rukava“, posebno jednokratno, duplirajući iznos minimalne zarade u kontekstu sadašnjih limita”, smatra Radulović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije