fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRaduje interes Južne Koreje za ekonomsku saradnju

Raduje interes Južne Koreje za ekonomsku saradnju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vladu raduje interes Južne Koreje za saradnju sa Crnom Gorom u oblasti obnovljivih izvora energije, željezničkog saobraćaja i prateće infrastrukture, kao i u okviru izazovnih koncesiono-razvojnih projekata koji se tiču crnogorskih aerodroma, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić.

“Spremni smo da prijateljsku saradnju konkretizujemo kroz poslovnu realizaciju koja bi bila u interesu obje strane. Namjera nam je da naredne godine Crnu Goru pretvorimo u veliko gradilište”, rekao je Krivokapić na sastanku sa nerezidentnim ambasadorom Južne Koreje u Crnoj Gori, Hjong-ćan Čeom.

Krivokapić je poručio da će se intenzivirati aktivnosti na konsolidaciji formalno-ugovorne baze, kroz vođenje pregovora o zaključivanju bilateralnog sporazuma o saradnji u oblasti ekonomije, kako bi se napravio adekvatan pravni okvir za jačanje saradnje u specifičnim ekonomskim oblastima.

On je ukazao na stratešku podudarnost koja postoji između programa dvije vlade koji se prioritetno oslanjaju na digitalnu transformaciju i zelenu ekonomiju, te da je crnogorska strana veoma zainteresovana da se ugleda na Južnu Koreju i prihvati bogata, ekspertska iskustva koja ta zemlja ima u implementaciji projekata i biznis planova iz tih oblasti, kao i da ostvari značajnu sardnju u sektoru obrazovanja mladih koji bi dobili priliku da se stručno usavršavaju u toj državi.

Krivokapić je iskazao lično divljenje u odnosu na južnokorejski nacionalni sistem odbrane od pandemije koronavirusa, respekt u odnosu na udio i ulogu koji ta država ima u jačanju globalne solidarnosti, humanosti i podrške narodima i zemljama zahvaćenim epidemijom, te zahvalnost na dvije vrijedne donacije koje je uputila Crnoj Gori.

On je izrazio zahvalnost, ali i žaljenje što je donaciju i pomoć Aerodromima Crne Gore zvanična Crna Gora doživjela kao potencijalni sukob interesa, te iz toga razloga nije ni realizovana, ali i nadu da će sličnih donacija u budućnosti biti još.

Hjong-ćan Če se zahvalio Krivokapiću što Crna Gora nije zaboravila podršku i pomoć Južne Koreje.

„Kada je u pitanju koncesija za aerodrome Crne Gore, naša korporacija koja je zainteresovana za tu koncesiju, jedna je od vodećih u svijetu koja se bavi aerodromima. Što se tiče saradnje u obrazovanju, sa radošću ću preporučiti Vladi moje zemlje da uputi poziv mladim, talentovanim ljudima iz Crne Gore da nastave školovanje i stručno usavršavanje u Južnoj Koreji“, rekao je Hjong-ćan Če.

On je dodao da se nada da će ubrzo biti zaokružen i potpisan sporazum o ekonomskoj saradnji, ali i da, dok se to ne dogodi, ne vidi smetnju za saradnju u ekonomiji, trgovini, obrazovanju i investicijama između dvije države.

“Naši bilateralni odnosi se stalno unapređuju i to u svim oblastima. Nemamo otvorenih pitanja. Naročito u oblasti ekonomije, digitalizacije i IT sektora imamo dosta prostora za saradnju, ali i kada je u pitanju ekološki pristup proizvodnji i privređivanju”, rekao je Hjong-ćan Če.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...