fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadović nudi da vrati otpremninu da dobije garanciju za puni mandat

Radović nudi da vrati otpremninu da dobije garanciju za puni mandat

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vršilac dužnosti izvršnog direktora ToMontenegra, Saša Radović, ponudio je odboru direktora da vrati otpremninu Budvanskoj rivijeri, a da mu oni garantuju da će na čelu aviokompanije ostati pun mandat, pišu Vijesti.

Inspekcija rada je ranije utvrdila da je Radović u decembru nezakonito izabran na tu funkciju i već kaznila kompaniju sa hiljadu EUR. On je 2021. godine uzeo otpremninu od Budvanske rivijere od 76 hiljada EUR, a prema zakonu u narednih pet godina se ne može ponovo zaposliti u državnim preduzećima, osim ako ne vrati cijeli iznos otpremnine.

Odbor direktora nacionalne aviokompanije je u međuvremenu poslao dopis Vladi u kojem je obavještava da ne mogu da postupe po nalogu inspekcije – daju otkaz Radoviću, jer prema spornom članu statuta Vlada kao osnivač imenuje i razrješava izvršnog direktora.

U Zakonu o privrednim društvima, međutim, ta nadležnost je propisana za odbor direktora zbog čega se inspekcija njima i obraćala sa rješenjem da Radović bude smjenjen, podnese ostavku ili vrati cijeli iznos otpremnine. Iz inspekcije su najavili kompaniji da će ih svake sedmice posjećivati, a ukoliko ne postupe po rješenju kazna će svaki put biti duplo veća dok ne dostigne pet hiljada EUR.

Prije dva dana je raspisan oglas za izvršnog direktora kompanije, u kojem kao obavezni uslov nije navedeno iskustvo u oblasti vazduhoplovstva, već samo kao nešto što može biti prednost. Konkurs traje 15 dana, nakon čega slijedi pregledavanje dokumentacije, intervjui komisije i odbora sa kandidatima, predlaganje kandidata Vladi, što može potrajati i dva mjeseca.

Glavni problem je što je zbog rješenja inspekcije svaka odluka i potpis Radovića pravno upitan. U ova naredna dva mjeseca kompanije, kako je saopštio izvor Vijesti, mora da se pripremi za ljetnju sezonu, nabavi najmanje jedan novi avion ili ih zakupi kako bi mogla da odgovori povećanju broja putnika.

”Sve je to upitno ako ne znamo da li je potpis direktora legalan. Sve to traje već deset dana i počinje da stvara ozbiljne probleme u funkcionisanju aviokompanije”, kazao je sagovornik Vijesti.

Radović nema prethodnog iskustva sa radom u aviokompanijama, jer je većinu svog radnog staža proveo u turizmu kao službenik ministarstva, čelnik hotelskih kompanija ili Nacionalne turističke organizacije, zbog čega teoretski ispunjava uslov i za novi konkurs na kome se direktor bira na četiri godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije