fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadojević: Razlozi za moju smjenu izmišljeni

Radojević: Razlozi za moju smjenu izmišljeni

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Direktorka Monstata Gordana Radojević saopštila je da su razlozi za njenu smjenu izmišljeni, o čemu, kako tvrdi, postoje i materijalni dokazi.

“Izvještaj o radu nije ni sadržao element oko kojeg sada žele pokrenuti smjenu. Izvještaji o radu Monstata su transparentni i nalaze se na zvaničnoj stranici. Iza njih stoji želja Ministarstva finansija da izvrši politički pritisak na mene kao rukovodioca da realizujem Popis shodno njihovim instrukcijama, a koje su u suprotnosti sa zakonom i statističkom praksom”, kazala je Radojević portalu Pobjeda.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja pokrenulo je proceduru za smjenu Radojević zbog navodnih nezakonitosti u radu.

Radojević je navela da nije protiv popisa stanovništva te da on čini sastavni dio Godišnjeg plana zvanične statistike za ovu godinu i preduzete su sve radnje u Monstatu za njegovu pripremu koji predviđa tradicionalni metod „od vrata do vrata“, korišćenjem papirne verzije upitnika.

“Kao odgovorno lice institucije, ja sam protiv načina na koji se počeo pripremati i sprovoditi Popis stanovništva od 3. septembra, na šta sam upozorila ministra finansija zvaničnim dopisom, jer sastanku fizički nijesam mogla prisustvovati zbog covid infekcije. Javnost je upoznata, tražilo se od Monstata da kršenjem nacionalnih zakona, međunarodnih standarda kvaliteta i korišćenjem nepoznatih metoda u realizaciji Popisa u Crnoj Gori, izvrši realizaciju Popisa stanovništva do kraja ove godine”, kazala je Radojević.

Nakon svega, kako je rekla, pokrenuli su proceduru za njenu smjenu, na bazi izmišljenih razloga o čemu svjedoči dokumentacija koju posjeduje.

Ona je kazala da će nastaviti da postupa po važećim nacionalnim zakonima, prateći odredbe osnovnog zakona za rad Monstata – Zakona o zvaničnoj statistici i sistemu zvanične statistike u kome su sadržani evropski standardi kvaliteta zvanične statistike European Statistics Code of Practice.

“Zaštitu institucije i svoju kao odgovornog lica tražiću pred nacionalnim i međunarodnim organima, ukoliko se nastavi sa nezapamćenim političkim pritiscima na rad jednog nezavisnog organa”, poručila je Radojević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije