fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadnici do sada nijesu primili novac koji potražuju

Radnici do sada nijesu primili novac koji potražuju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Grupa od 354 bivša radnika nekadašnje fabrike “Radoje Dakić” do sada nije primila novac koji potražuje po pravosnažnim presudama, saopštio je njihov advokat, Radonja Prelević i dodao da se nada da će nepravda biti ispravljena u narednom periodu.

On je kazao da ta grupa radnika nije primila ni nadoknade od po dvije hiljade EUR nematerijalne štete zbog povrede Ustavom zagarantovanih prava na imovinu i suđenje u razumnom roku, jer Ustavni sud već dvije godine izbjegava da donese odluke.

“Ustavni sud je nedonošenjem odluka ovoj grupi radnika pričinio nepravdu i pogazio Ustavom garantovana prava”, naveo je Prelević u saopštenju.

On je kazao da se nada da će nepravda prema toj grupi bivših radnika biti ispravljena u narednom periodu adekvatnim odlukama Ustavnog suda i nadležnih državnih organa.

“Bivše radnike fabrike „Radoje Dakić“ zastupa više advokata i advokatskih kancelarija zbog čega se često u javnosti i kod bivših radnika pojavljuju zbunjujuće i neprecizne informacije. Od zastupanih bivših radnika nijesam do sada primio nikakvu nadoknadu, već sam i Ustavnu žalbu sa svim prilozima za sve radnike koje zastupam finansirao iz sopstvenih sredstava”, naveo je Prelević.

On je podsjetio da mu je odlukom Advokatske komore od maja 2018. godine dodijeljen predmet potraživanja za 354 bivša radnika „Radoje Dakić“.

“Radi se o veoma obimnom predmetu od više hiljada strana, jer su njime obuhvaćena sva potraživanja za 1,8 hiljada bivših radnika”, rekao je Prelević.

On je naveo da se taj predmet godinama ranije vodio kao jedinstven u Osnovom sudu u Podgorici i kod Privrednog suda.

“Zbog toga, nijesam bio u mogućnosti da obraćanjem kod nadležnih sudova iskopiram spise predmeta, nego sam na različite načine došao do potrebne dokumentacije, odnosno presuda i rješenja, a pribavio sam i sve podatke o bivšim radnicima te firme, odnosno podatke o adresama, brojevima telefona, matičnim brojevima i punomoćjima”, precizirao je Prelević.

On je na osnovu tako prikupljene dokumentacije podnio Ustavnom sudu Crne Gore žalbu o kojoj se, do danas, Ustavni sud nije izjasnio.

Prelević je naveo da su mu u preuzetim aktivnostima u vezi sa tim predmetom najviše pomagali bivši radnici, Radovan Jovanović i Danilo Tomić.

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu