fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadiće na jačanju kulture osiguranja u Crnoj Gori

Radiće na jačanju kulture osiguranja u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za nadzor osiguranja (ANO) u narednom periodu će raditi na jačanju kulture osiguranja u Crnoj Gori, kroz implementaciju mjera i aktivnosti u okviru komunikacione strategije, predviđeno je planom rada tog regulatora za narednu godinu.

Savjet ANO je danas na sjednici usvojio finansijski i plan rada za narednu godinu.

„Plan rada sadrži pregled aktivnosti iz nadležnosti ANO koje će prvenstveno biti usmjerene na nastavak započetih aktivnosti unaprjeđenja regulative za oblast osiguranja koje će se realizovati daljim usklađivanjem crnogorskog zakonodavstva sa pravnom regulativom Evropske unije (EU)“, navodi se u saopštenju.

Taj dokument sadrži i plan aktivnosti koje se tiču nadzora i kontrole poslovanja subjekata iz oblasti osiguranja.

ANO je inicirala izradu Komunikacione strategije za jačanje kulture osiguranja u Crnoj Gori i sprovodi se uz partnerstvo sa društvima za osiguranje i Udruženjem Nacionalni biro osiguravača.

Finansijski plan Agencije se zasniva na procjeni resursa neophodnih za poslovanje u narednoj godini, koji omogućavaju efikasno ispunjavanje zadataka, nadležnosti i poslova predviđenih planom rada.

“Uticaj na finansijski plan ima i rastući obim aktivnosti i povećani angažman u domenu evropske integracije i primjene složene legislative Evropske unije (EU) koja se u kontinuitetu mijenja, što rezultira promjenama u okruženju i novim izazovima za cjelokupno tržište osiguranja”, dodaje se u saopštenju.

Planiranje rashoda ANO je, kako su objasnili, napravljeno uz dosljedno poštovanje principa efikasnog i efektivnog korišćenja svih resursa regulatora.

“U okviru finansijske funkcije, u sprovođenju procedura i donošenju odluka i rješenja, ANO će poštovati principe ekonomičnosti, efikasnosti, efektivnosti, kao i usklađenosti sa primjenjivom regulativom i pravnim sistemom Crne Gore, a isključivo sa ciljem ostvarivanja funkcije koja joj je povjerena”, navodi se u saopštenju.

Finansijski i plan rada će, shodno zakonskoj obavezi, biti dostavljeni Skupštini na usvajanje.

Najčitanije