fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRadiće na jačanju ekonomske saradnje

Radiće na jačanju ekonomske saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izraelska Ambasada u Podgorici ima ambiciju da radi na jačanju ekonomske saradnje sa Crnom Gorom, naročito na nivou lokalnih uprava, gdje ima dosta prostora za konkretizovanje i realizaciju zajedničkih aktivnosti, saopštila je njena predstavnica Jenny Sedov.

„Imamo ambiciju da radimo na jačanju ekonomske saradnje, jer smo upoznati sa projektima i potencijalima Glavnog grada i želimo da izraelske kompanije učestvuju u realizaciji kapitalnih projekata u Podgorici“, kazala je Sedov, koja je zamjenica šefa misije Ambasade Izraela.

Iz PG Biroa je saopšteno da je Sedov, na sastanku sa zamjenikom gradonačelnika Podgorice Časlavom Vešovićem, poručila da će se izraelska Ambasada u narednom periodu fokusirati na unaprjeđenje saradnje na nivou lokalnih uprava u okviru koje ima prostora za konkretizovanje i realizaciju zajedničkih dogovorenih aktivnosti.

Ona je navela da je zadovoljna kulturnom saradnjom i dodala da je za Izrael posebno značajna sve veća prisutnost sadržaja iz izraelske kulturne ponude, posebno se zahvalivši upravi Glavnog grada na podršci izgradnji prve sinagoge u Podgorici.

Vešović je saopštio da, na temelju odličnih političkih odnosa Crne Gore i Izraela, postoji obaveza za unaprjeđenje ekonomske saradnje dvije države.

„U tom pravcu Podgorica je spremna da pruži konkretan doprinos i kroz formalizaciju odnosa sa gradovima u Izraelu”, rekao je Vešović.

Upravi Glavnog grada je tokom sastanka ponuđena podrška u procesu održivog urbanog planiranja i upravljanja prostorom, razmjena iskustava u razvoju koncepta bezbjednog i pametnog grada i pokazano interesovanje za investicije, naročito u dijelu tretmana otpadnih voda.

Vešović je na sastanku predstavio razvojne potencijale i planove Glavnog grada, uz poseban osvrt na izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. On je dodao da je Glavni grad spreman za saradnju na razvojnim projektima, ali i da očekuje da će u njihovoj realizaciji učestvovati i izraelske kompanije.

On je saopštio da je koncept bezbjednog i pametnog grada karakteristika budućeg razvoja Podgorice, ali i da je ubijeđen da na tom polju u narednom periodu postoji širok prostor za uspostavljanje saradnje i realizaciju aktivnosti sa zainteresovanim partnerima iz Izraela.

Najčitanije