fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRabrenović: Položaj zaposlenih nije zadovoljavaući

Rabrenović: Položaj zaposlenih nije zadovoljavaući

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Položaj radnika u Željezari Tosčelik, kao i uopšte u privredi, nije zadovoljavajući, ni po pitanju uslova rada, ni primanja, ocijenio je predsjednik Sindikata kompanije, Željko Rabrenović.

On je podsjetio da Željezara, koja od 2012. godine posluje u okviru turske kompanije Tosyali, obilježava 64 godine otkako su proizvedene prve količine čelika za tadašnju jugoslovensku namjensku industriju.

“Nekada su na ovaj dan dijeljene jubilarne nagrade i zahvalnice, dodjeljivani stanovi radnicima, a posljednjih godina se ovaj praznik polako i zaboravlja. Previše je problema i teška je situacija, ali se na neki način moglo podsjetiti na ovaj značajan datum, da vlasnici za to imaju sluha”, rekao je Rabrenović agenciji Mina-business.

Željezara je na početku zapošljavala oko 2,2 hiljade radnika, da bi broj zaposlenih 1986. godine dostigao 7,3 hiljade. U nekad najmnogoljudnijem kolektivu u Crnoj Gori, nakon nekoliko privatizacija, broj zaposlenih je sveden na svega oko 300, od kojih su 20-ak penzioneri, bivši radnici koji su angažovani najviše u sektoru održavanja.

Rabrenović nije mogao da odgovori na pitanje o proizvodnom učinku i prosječnim primanjima radnika, već je podsjetio da je u fabrici u julu usvojen akt o poslovnoj tajni, istovremeno kada i o sistematizaciji.

On je, govoreći o otežanim uslovima rada prouzrokovanim pandemijom koronavirusa, kazao da ima zaposlenih koji budu spriječeni da dođu na posao u fabriku, pa ih mijenjaju preostali radnici.

“Nadamo se da će se situacija što skorije promijeniti nabolje i na epidemiološkom i ekonomskom planu i da ćemo dočekati neke veće zarade, koje su iste godinama unazad. Od nove vlasti očekujemo da se okrene Željezari i pokaže interesovanje za rješavanje njenih problema”, rekao je Rabrenović.

On je najavio da će se Sindikat Željezare Tosčelik narednih dana obratiti Ministarstvu ekonomije i Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) i tražiti sastanak na kojem bi razgovarali o beneficijama, koje su za određeni broj zaposlenih ukinute ili smanjene 2018. godine, kao i o drugim problemima sa kojima se susreću u radu.

”Očekujemo razumijevanje kako bi se konačno za bitna pitanja radnika dao odgovarajući odgovor”, rekao je Rabrenović.

Kao početak rada nikšićke Željezare označava se 8. decembar, kada je 1956. godine počeo da radi njen prvi pogon Hladna valjaonica.

Željezara je kao državno privredno preduzeće od opšteg značaja osnovana rješenjem Vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije 16. decembra 1950. godine, a njena izgradnja počela je u februaru 1951.

Poslednji pogoni Željezare Vučionica i Ljuštionica čelika završeni su deset godina kasnije, kada je fabrika ubilježila isto toliko godina rada i već bila glavni snabdjevač kvalitetnim čelicima jugoslovenske namjenske inustrije.

Na obilježavanju šest decenija trajanja Željezare, njen vlasnik Fuad Tosyali kazao je da se ta kompanija od osnivanja nije samo bavila proizvodnjom čelika u Crnoj Gori, već je ostavila dubok trag u istoriji cijele tadašnje države.

„Svjesni smo velike odgovornosti da takvu tradiciju održimo, unaprijedimo je i postavimo na najveći nivo svojim znanjem i zalaganjem”, rekao je Tosyali na tadašnjoj svečanosti u upravnoj zgradi Željezare.

Najčitanije