fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrvi rezultati o nafti u podmorju do kraja godine

Prvi rezultati o nafti u podmorju do kraja godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Do kraja godine biće poznati prvi rezultati istraživanja da li ima nafte u crnogorskom podmorju, saopštio je vršilac dužnosti direktora Uprave za ugljovodonike, Marko Adžić.

Bušenje će, kako je kazao, nakon radova na dodatnom obezbjeđivanju bušotine biti nastavljeni sjutra, prenosi portal RTCG.

Adžić je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazao da je do sada izbušeno do 5,4 hiljade metara dubine. Završni radovi kasne zbog, kako je naveo, radova na obezbjeđivanju dodatne sigurnosti bušotine.

“Sjutra ćemo nastaviti sa bušenjem. Očekivali smo da ćemo saznati ima li nafte do septembra ili oktobra, ali zbog novonastalih uslova u bušotini morali smo usporiti. Još jednu dodatnu kolonu ugraditi zbog sigurnosti operacije. To nas je dosta usporilo ali nadamo se da ćemo do kraja godine imati rezultate”, rekao je Adžić.

On je kazao da su očekivali da će septembar ili oktobar ući u rezervoare i imati informacije o tome šta je u rezervoarima.

Do kašnjenja, kako je rekao, nije došlo zbog greške koncesionara. Jadran je izbušen do 4,3 hiljade metara što je najdublja bušotina.

“Uslovi u bušotinama bili su nam do tih dubina poznati. Novonastali uslovi su nam neočekivani. Veliki su pritisci. Niko do sada nije bušio na toj dubini. Ovo je prva bušotina koja je prošla taj sloj koji je komplikovan za bušenje. Tu kritičnu fazu smo savladali i sada nastavljamo dalje”, kazao je Adžić.

On je naveo da se do sada nije desila nijedna greška.

“Velika je pažnja što se tiče sigurnosti operacija, visok je standard primijenjen. Ide nam na ruku što je bušotina duboka pa imamo preko pet ili šest kilometara dubinu kanala gdje možemo reagovati”, kazao je Adžić.

Ukoliko dođe do problema, Adžić ističe da su spremni za odgovor.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije