fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrvi fond registrovan u Crnoj Gori koji za cilj ima održiva ulaganja

Prvi fond registrovan u Crnoj Gori koji za cilj ima održiva ulaganja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Društvo za upravljanje Erste Asset Management iz Hrvatske registrovalo je svoj fond Erste Green Equity u Crnoj Gori, kao prvi otvoreni investicioni fond s javnom ponudom (UCITS) koji za cilj ima održiva ulaganja.

Ta ulaganja, kako je saopšteno iz Erste banke, uzimaju u obzir ekološke, društvene i upravljačke rizike, odnosno ESG faktore.

Komisija za tržište kapitala Crne Gore je 26. aprila izdala rješenje kojim se odobrava trgovanje investicionim jedinicama fonda Erste Green Equity.

Predsjednik Komisije za tržište kapitala, Željko Drinčić, kazao je da fondovsku industriju vide kao najvažniji i najbrži segment oporavka tržišta kapitala u Crnoj Gori, a upravo zbog toga je jedan od prioriteta u prvim danima novog saziva Komisije bio rad na novim zakonima o otvorenim, penzionim i alternativnim fondovima.

“U posljednje vrijeme sve češće imamo upite koji su povezani s registracijom ino-fondova ili osnivanjem novih društava za upravljanje i novih fondova u Crnoj Gori, što je značajno sa aspekta daljeg razvoja tržista kapitala. Registracija novog fonda Erste Asset Managementa nam daje potvrdu da smo na pravom putu, a nadam se da ćemo uspjeti u stvaranju ambijenta u kojima će investitori, osim mogućnosti držanja depozita, imati na raspolaganju i široku lepezu fondova“, rekao je Drinčić.

Predsjednik Uprave Erste Asset Management, Josip Glavaš, kazao je da je Erste Asset Management svoj prvi fond u Crnoj Gori registrovao još 2018, i od tada kontinuirano šire ponudu proizvoda na ovom tržištu.

“Veselimo se što smo postojećim fondovima koji se nalaze u ponudi, Erste E-Conservative, Erste Adriatic Bond i Erste Adriatic Multi Asset dodali i četvrti Erste Green Equity. To je prvi fond u Hrvatskoj koji zadovoljava kriterije iz članova SFDR uredbe, takozvani “dark green” fond, što znači da je i prvi takav u Crnoj Gori”, naveo je Glavaš.

On je rekao da će i dalje u skladu sa zahtjevima klijenata i tržišta povećavati i prilagođavati ponudu fondova na crnogorskom tržištu.

“Erste Green Equity fond je namijenjen ulagačima kojima je cilj da ostvare odgovarajući prinos ulaganjem sredstava na duži rok, u srednje visoku kategoriju rizika, ali i onima koji prepoznaju nove trendove, žele se i kroz ulaganja uključiti u zelenu tranziciju, te na taj način doprinijeti i podsticati kompanije da svoje poslovanje usklađuju s visokim korporativnim standardima, budu društveno odgovorne i da aktivno učestvuju u očuvanju životne sredine“, kazao je Glavaš.

Budući da je napajajući fond, Erste Green Equity fond najmanje 85 odsto vrijednosti imovine ulaže u Glavni fond Erste Green Investment, kojim upravlja austrijski Erste Asset Management GmbH i koji ostvaruje prinos ulaganjima u hartije izdavalaca za koje procjenjuje da značajno doprinose zaštiti životne sredine.

Direktor Sektora riznice u Erste banku Podgorica, Igor Savić, kazao je da će investicione jedinice Erste Green Equity fonda biti dostupne građanima i preduzećima u narednih nekoliko sedmica kroz poslovnu mrežu Erste Bank Podgorica.

“Ovaj fond može biti interesantan ulagačima koji žele da u svom portfelju imaju zelene investicije i da ulažu u izdavaoce hartija od vrijednosti koji vode računa o zaštiti okoline, društvenom uticaju i dobrim praksama korporativnog upravljanja, a koji su takođe spremni da, uz povećane mogućnosti za ostvarivanje prinosa, preuzmu i određeni nivo rizika i veće fluktuacije vrijednosti udjela u određenom vremenskom horizontu“, rekao je Savić.

Saradnja Erste banke Podgorica i Erste Asset Managementa, jednog od najuspješnijih društava za upravljanje investicionim fondovima u Hrvatskoj i u regionu, počela je 2018. godine, kada je prvi put ulagačima u Crnoj Gori otvorena mogućnost da direktno investiraju u nekoliko stranih investicionih fondova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije