fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProtest sindikalaca u ponedjeljak ispred Skupštine

Protest sindikalaca u ponedjeljak ispred Skupštine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Protest koji organizuju dvije crnogorske sindikalne organizacije održaće se u ponedjeljak ispred zgrade Skupštine od 11 do 13 sati, jer u dnevnom redu sjednice parlamenta nema inicijative sindikata za izmjenu Zakona o radu.

Njome bi se, između ostalog, produžilo trajanje Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) koji ističe 31. decembra, prenose Vijesti.

Unija slobodnih sindikata (USSCG) i Savez sindikata (SSCG) su inicijativu poslale Skupštini i svim poslaničkim klubovima još u septembru, a zatim je obnovili prije nekoliko dana, ali nijesu dobili nijedan odgovor.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, kazao je da OKU obuhvata najširi spektar radničkih prava, a bez njega bi desetine hiljada radnika iz sektora koji nemaju granske kolektivne ugovore ostale bez većine radničkih prava.

On je na konferenciji za novinare sindikalnih organizacija naveo da zbog neprihvatanja poslodavaca, većina djelatnosti nema granske ugovore, zbog čega jedina prava crpe iz OKU. Keković je dodao da čak ni bankarski sektor nema važeći granski kolektivni ugovor.

Generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica kazao je da, ukoliko se važenje OKU-a ne produži, već u januaru desetine hiljada radnika neće moći da dobiju naknade mimo osnovne zarade, kao što su one za prekovremeni rad, dežurstva i pripravnost, dok će izgubiti najveći dio osnovnih radničkih prava.

On je podsjetio da se slična situacija desila prošle godine jer se socijalni partneri nijesu mogli dogovoriti o zaključenju novog OKU-a, pa su poslanici svih poslaničkih grupa podržali incijativu sindikata i OKU je tada produžen.

“To se i sada može uraditi, jer je već u proceduri predlog izmjena Zakona o radu kojim se povećava minimalna zarada, tako da se može lako amandmanski djelovati. Zabrinjava to što od njih nemamo nikakve odgovore, a vrijeme ističe”, kazao je Zarubica.

On je naveo da je OKU preciziran još u junu, ali da je na kraju Unija poslodavaca odbila da ga potpiše neubjedljivo obrazlažući to zahtjevima da se neograničava rad nedjeljom, nakon čega je i pored poziva sindikata zamro socijalni dijalog.

Zarubica je pozvao stranke u Skupštini da u ovom slučaju zaborave na političke razlike i da prihvate njihovu incijativu jer od toga zavise životi desetina hiljada radnika.

Zbog epidemioloških mjera protestu će prisustvovati sindikalno rukovodstvo, zbog čega nije bilo zvaničnog poziva članovima sindikata da se pridruže protestu.

Keković je kazao da se u njihov inicijativi nalazi i predlog da se u zakon vrati mogućnost da zaposleni rade do 67 godine starosti a ne do 66, odnosno da se od 1. janura ne primjenljuju izmjene usvojene ljetos mimo socijalnog dijaloga.

On je naveo da ovaj predlog izmjena koje je ljetos usvojen znači i da radni odnos prestaje po sili zakona i onima koji imaju 54 godine starosti ako imaju beneficirani staž.

“Mnoge od kolega su imali plan da rade do kraja perioda po tada važećem zakonu, mnogi su uzeli i kredite do tog perioda, a sada su dovedeni u situaciju koja ugrožava njihovu egzistenciju”, kazao je Keković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije