fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProtest radnika Instituta u utorak

Protest radnika Instituta u utorak

Herceg Novi, (MINA-BUSNESS) – Sindikalna organizacija Instituta “Simo Milošević” organizovaće u utorak mirnu protestnu šetnju u Igalu.

Okupljanje je zakazano na platou ispred Instituta u deset sati, a kretaće se ulicama Dubrovačka, Sava Ilića, Pete crnogorske brigade, Norveškom nazad do Instituta, piše Dan.

“Cilj jednočasovne protestne šetnje je obraćanje i apel poslodavcu, ministarstvima zdravlja, finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja, Fondu zdravstva i Opštini Herceg Novi, da preuzmu neophodne aktivnosti na planu očuvanja Instituta i radnog, ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenih u Institutu kojima se duguju zarade i doprinosi po osnovu obaveznog socijalnog osiguranja”, poručili su iz Sindikalne organizacije.

Zaposleni u Institutu nijesu primili dvije plate za oktobar i novembar, premda im je uplata oktobarske bila obećana više puta, od čega posljednji put do kraja prošle sedmice.

Radnici Instituta su 16. novembra održali jednosatni štrajk upozorenja zbog neisplaćenih zarada za septembar i oktobar, dugovanja Fonda zdravstva od 650 hiljada EUR, ali i neizvjesne i teške finansijske situacije u kojoj se ustanova nalazi.

Uputili su tom prilikom zahtjeve Vladi, Fondu, većinskim vlasnicima i Opštini Herceg Novi.

Osim isplate, sada već ponovo dvije plate, radnici zahtijevaju da ih Vlada upozna sa kratkoročnim i dugoročnim strateškim planovima vezanim za budućnost Instituta, te da preuzme dug prema Jugobanci u iznosu od osam miliona EUR.

Traže i da se Opština Herceg Novi aktivno uključi u rješavanje nagomilanih problema sa kojima se suočava Institut i svi zaposleni.

Septembarsku platu su dobili nekoliko dana nakon obustave rada.

Na sastanku sa predstavnicima Vlade, ministarstava zdravlja i finansija, menadžment je dobio uvjeravanja da će ubuduće zarade biti redovno isplaćivane, da će im pomoći da premoste nagomilane probleme i da će se više uključiti u rješavanje nezavidne situacije u kojoj se Institut već dugo nalazi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije