fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProšle sedmice cijene porasle zbog napetosti na Bliskom istoku

Prošle sedmice cijene porasle zbog napetosti na Bliskom istoku

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice su porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodne, što je posljedica napetosti na Bliskom istoku i boljih podataka o rastu američke ekonomije.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 1,7 odsto na 63,45 USD, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,2 odsto na 56,2 USD.

Tako su cijene nadoknadile dio gubitaka od prethodne sedmice, kada su potonule više od pet odsto, prenosi HRportfolio.

Rast cijena najviše je posljedica napetosti u Hormuškom tjesnacu, najvažnijem svjetskom prolazu za prevoz nafte, nakon što je Iran odbio da oslobodi tanker pod britanskom zastavom koji je zaplijenio u Persijskom zalivu prošle sedmice.

Vašington je od Japana, Francuske, Njemačke, Južne Koreje, Australije i drugih zemalja zatražio da se pridruže pomorskoj sigurnosnoj inicijativi na Bliskom istoku kako bi se nafta i drugi proizvodi mogli prevoziti kroz Hormuški tjesnac.

Reakcija cijena nafte na napetosti u Persijskom zaljevu bila je razmjerno prigušena.

Analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch kazao je da izgelda da većina tržišnih učesnika ne očekuje vojni sukob koji bi ugrozio prevoz nafte.

Podršku cijenama pružili su i bolji nego što se očekivalo podaci o rastu američke ekonomije.

Bruto domaći proizvod (BDP) ojačao je u drugom tromjesečju za 2,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

To je sporije u odnosu na rast u prvom tromjesečju od 3,1 odsto, ali više od procjena analitičara, koji su očekivali rast od 1,8 odsto.

To je ublažilo strahovanja ulagača da će usporavanje rasta najvećih svjetskih ekonomija izazvati slabljenje potražnje, ali ta strahovanja nijesu sasvim splasnula.

Potpredsjednik u kompaniji Tradition Energy, Gene McGillian, kazao je da se na tržištu vodi bitka između onih koji očekuju da će usporavanje rasta ekonomija izazvati slabljenje potražnje i onih koji su fokusirani na krizu u Persijskom zalivu i smanjenje proizvodnje.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupe nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom odlučile su nedavno da produže sporazum o ograničenju proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno do kraja marta sljedeć godine.

Dok OPEC ograničava proizvodnju, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) proizvodnja se kreće oko najviših nivoa u istoriji, pa tako SAD potkopava nastojanja OPEC-a da smanjenjem proizvodnje podržava rast cijena nafte.

Posljednjih mjeseci i američki proizvođači smanjuju broj aktivnih bušotinskih postrojenja.

Kompanija Baker Hughes objavila je u petak da je prošle sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD-u smanjen za tri, na ukupno 776, najniži nivo od februara prethodne godine.

To pokazuje da neki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeravaju na povećanje zarade nego proizvodnje.

Najčitanije