fbpx
NaslovnicaGlavna vijestProsječna zarada u maju 710 EUR

Prosječna zarada u maju 710 EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u maju je, prema podacima Monstata, iznosila 710 EUR, što je 0,4 odsto više u odnosu na april.

Prosječna neto zarada u maju je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, porasla 34 odsto.

Prosječna bruto zarada u maju je iznosila 876 EUR.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u maju u odnosu na april porasle 0,8 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 0,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa u maju su u odnosu na april porasle u sektorima usluge smještaja i ishrane tri odsto, vađenje ruda i kamena 2,8 odsto, umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti 1,9 odsto, saobraćaj i skladištenje i državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje po 1,4 odsto.

Rast je zabilježen i u sektorima poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo i snabdjevanje vodom i upravljanje otpadnim vodama po 0,8 odsto, trgovina na veliko i malo: popravka motornih vozila i motocikala 0,7 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 0,6 odsto, prerađivačka industrija 0,5 odsto, snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i stručne, naučne i tehničke djelatnosti po 0,3 odsto, građevinarstvo i poslovanje nekretninama po 0,2 odsto.

Pad prosječne neto zarade u maju je u odnosu na april zabilježen u sektorima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 4,1 odsto, informisanje i komunikacije 3,1 odsto, finansijske i djelatnost osiguranja jedan odsto, ostale uslužne djelatnosti 0,6 odsto i obrazovanje 0,1 odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije