fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPromovisanje internacionalizacije privrede Crne Gore sa fokusom na MSP

Promovisanje internacionalizacije privrede Crne Gore sa fokusom na MSP

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorske kompanije predstavile su se na međunarodnom sajmu FoodExpo u Atini, u okviru projekta Promovisanje internacionalizacije privrede Crne Gore sa fokusom na mala i srednja preduzeća (MSP), saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Projekat je kofinansiran od Evropske unije (EU) i crnogoske Vlade.

Podršku u sprovođenju projekta pruža kompanija Particip GbmH u saradnji sa ministartvima ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja.

„Cilj projekta je pružanje podrške mikro, malim u srednjim preduzećima za podsticanje konkurentnosti na stranim tržištima“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U okviru prve faze projekta, sprovedene su pripremne aktivnosti u segmentu analize i jačanja izvozne spremnosti preduzeća kroz set specijalizovanih obuka, a nakon toga selektovano je pet izvozno spremnih preduzeća koja su dobila podršku da izlože svoje proizvode na zajedničkom štandu Crne Gore na FoodExpo sajmu u Atini, sa ciljem međunarodne promocije.

„Pored toga, tri izvozno orjentisana preduzeća su dobila priliku da se pridruže sajmu u svojstvu posjetilaca, kako bi unaprijedili svoja znanja, ostvarili kontakte sa drugim preduzećima i adekvatno se pripremili za izvoz svojih proizvoda“, rekli su iz Ministarstva.

FoodExpo je jedan od značajnih sajmova hrane i pića u jugoistočnoj Evropi na kojem učestvuje preko 1,5 hiljada preduzeća koja se bave djelatnostima proizvodnje i prerade hrane i pića i povezanih industrija.

Ova vrsta izložbe je ujedno i jedinstvena platforma u okviru koje izlagači imaju mogućnost da predstave svoje proizvode i prošire bazu kupaca kroz organizovane poslovne susrete.

Delegaciju Crne Gore na sajmu FoodExpo čine predstavnici osam mikro, malih i srednjih preduzeća, Ministarstva ekonomskog razvoja, Privredne komore i Particip GmbH – ekspertski tim projekta.

Na zajedničkom štandu Crne Gore izlažu preduzeća iz različitih sektora proizvodnje i to prerade mesa i mesnih prerađevina preduzeće Mesna industrija Goranović, proizvodnje mlječnih proizvoda danilovgradske kompanije Bordid, porodična farma Miljanić Nikšić, preduzeće za proizvodnju hrane za pčele Veterinum iz Ulcinja, preduzeće za proizvodnu štampu i trgovinu Stratus iz Podgorice.

Kompanije u svojstvu posjetilaca su iz sektora proizvodnje likera i travarice Tunik iz Nikšića, vina od voća Drijen i proizvodnje mesa i mesnih prerađevina Turo sa Cetinja.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije