fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPromet upola manji nego 2019. godine

Promet upola manji nego 2019. godine

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Aerodrom Tivat ostvario je prošle godine promet od 652,65 hiljada putnika, što je 47,7 odsto rezultata postignutog u rekordnoj 2019. godini, kada je iznosio 1,37 miliona putnika.

Tako loši rezultati tivatskog aerodroma, koji je ove godine prvi put u novijoj istoriji ispao sa liste od deset najprometnijih vazdušnih luka u regionu bivše Jugoslavije, produkt su činjenice da je ove godine Tivat izgubio još jedno od svojih najbitnijih tržišta – Ukrajinu, zbog rata u toj državi, pišu Vijesti.

Prethodno, 2020. i 2021. godine, taj aerodrom je već pretrpio značajne udarce, jer su od tada zbog političkih razloga i sankcija, koje su međusobno uvodili EU, koju Crna Gora prati u spoljnoj politici, odnosno Moskva i Minsk, u potpunosti prestali letovi i komercijalni aviosaobraćaj između Crne Gore i Rusije, odnosno Bjelorusije.

Sa druge strane, menadžment Aerodroma Crne Gore (ACG), u međuvremenu, u najvećoj mjeri nije uspio da na tivatski aerodrom privuče nove aviokompanije koje bi svojim letovima i putnicima zamijenili izgubljeno tržiste većeg dijela istočne Evrope.

Tokom decembra prošle godine, aerodrom Tivat je imao ukupno 17,93 hiljade putnika, što je 76,4 odsto rezultata ostvarenog u decembru rekordne 2019. godine, ali ipak za čak 81 odsto bolji učinak nego u istom mjesecu 2021. godine, kada je bilo samo 9,89 hiljada.

Tivat je prošlog mjeseca imao ukupno 142 operacije vazduhoplova što je 29 odsto bolji rezultat nego u decembru 2021, ali i 15 odsto manji nego u decembru rekordne 2019. Za razliku od Tivta, aerodrom Podgorica je imao mnogo uspješniju poslovnu prošlu godinu, koju je ta vazdušna luka okončala sa ukupnim prometom od 1,27 miliona putnika, što je čak 97,7 odsto učinka podgoričkog aerodroma iz rekordne 2019. godine.

Iz menadžmenta ACG su ranije najavili da očekuju da tokom ove zimske sezone promet putnika na oba aerodroma bude za 12 odsto veći nego za isti period 2019. godine.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije