fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPromet u prvoj polovini godine 30,83 miliona EUR

Promet u prvoj polovini godine 30,83 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupan promet na Montenegroberzi u prvoj polovini godine iznosio je 30,83 miliona EUR i bio je 118 odsto veći nego u istom prošlogodišnjem periodu.

„Prosječan mjesečni promet u prvoj polovini godine iznosio je 5,14 miliona EUR”, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Najveći promet u iznosu od 12,06 miliona zabilježen je u martu.

U prvoj polovini ove godine zaključene su 933 transakcije, a mjesec sa najvećim brojem sklopljenih poslova 207 bio je januar. Prosječan mjesečni broj poslova iznosio je 155.

„U strukturi prometa, najveće učešće od oko 63 odsto, ostvareno je sa običnim akcijama kompanija, a zatim slijede državne i korporativne obveznice, oko 36 odsto”, navodi se u Biltenu.

U strukturi zaključenih poslova na berzi, oko 93 odsto odnosilo se na trgovinu običnim akcijama kompanija, dok su PIF-ovi u ukupnom broju poslova učestvovali sa oko četiri odsto.

»Trgovinom akcijama 52 kompanije, ne uključujući akcije PIF-ova i obveznice, ostvareno je 19,39 miliona EUR ili 63 odsto od ukupnog prometa, a sklopljene su 872 transakcije. Prosječan mjesečni promet akcijama kompanija iznosio je 3,23 miliona EUR, dok je prosječan mjesečni broj poslova 145«, dodaje se u Biltenu.

Trgovinom akcijama PIF-ova sklopljeno je 39 transakcija, što predstavlja četiri odsto ukupnog broja poslova i ostvaren promet od 111,84 hiljade EUR. Prosječni mjesečni broj poslova sa akcijama PIF-ova iznosio je šest, dok je prosječni mjesečni promet iznosio 18,64 hiljade EUR.

U prvoj polovini ove godine trgovalo se državnim i korporativnim obveznicama. Ukupan promet ostvaren trgovinom obveznicama u ovom periodu iznosi 11,33 miliona EUR, odnosno 37 odsto od ukupnog prometa, kroz 22 realizovane transakcije.

Oko 90 odsto od ukupnog prometa, ostvareno je trgovinom akcijama Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera, Crnogorskog elektroprenosnog sistema, Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Mimoza, Poslovno logističkog centra Morača i Sveti Stefan hotela.

Indeks MNSE10 porastao je u prvoj polovini godine 4,38 odsto i na kraju juna imao je vrijednost od 744,08 poena. MONEX je zabilježio rast od 7,05 odsto na 11.056,71 bod.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija posljednjeg dana juna iznosila je 3,16 milijardi EUR i bila je 6,56 odsto manja u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

oblačno vrijeme vremenska prognoza

Danas promjenljivo, do 20 stepeni

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas prijepodne će biti dužih sunčanih perioda, dok...