fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProgram primjer predanog rada i kvalitetne saradnje

Program primjer predanog rada i kvalitetne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada namjerava da posredstvom Programa za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu kreira podsticaj inkluzije i zapošljivost dugoročno nezaposlenih lica, s naglaskom na korisnike socijalne pomoći, žene, mlade i osobe s invaliditetom, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovina Božović.

Ona je na konferencija za novinare povodom završetka implementacije projekta Tehnička pomoć za praćenje i evaluaciju aktivnih mjera tržišta rada, realizovanog u okviru Programa Evropske unije (EU) i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu, navela da je ukupna vrijednost tog programa 7,7 miliona EUR.

Lipovina Božović je istakla da je Program EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu primjer predanog rada i kvalitetne saradnje države, Evropske komisije i Delegacije EU u Podgorici.

“Vlada namjerava da posredstvom tog programa kreira podsticaj inkluzije i zapošljivost dugoročno nezaposlenih lica, s naglaskom na korisnike socijalne pomoći, žene, mlade i osobe s invaliditetom, podržavajući život u zajednici, ali i kroz lokalne inicijative za zapošljavanje”, ukazala je Lipovina Božović.

Opšti cilj programa je, kako je navela, obezbjeđivanje razvijenog i kohezivnog društva kroz pružanje boljih uslova za podizanje nivoa zapošljivosti stanovništva, poboljšanje kvaliteta formalnog i neformalnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja, uz socijalno uključivanje osoba u nepovoljnom položaju i smanjenju rizika od siromaštva.

Lipovina Božović je dodala da se njegova implementacija sprovodi kroz specifične projekte u saradnji sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja u svojstvu ugovaračkog tijela, i koordinatorima Programa, preciznije ministarstvima ekonomskog razvoja, prosvjete, nauke, kulture i sporta i pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Ona je najavila da je planiran nastavak aktivnosti, budući da je realizacija novog Akcionog dokumenta „Podrška pametnom i inkluzivnom rastu – zapošljavanje i socijalna inkluzija“, koji se finansira iz budžeta IPA 2020, u toku.

Predstvanik Delegacije EU u Crnoj Gori, Miguel Magro Gomez, kazao je da je zadovoljan zbog uspješne realizacije projekta tehničke pomoći, čiji je cilj bio jačanje administrativnih kapaciteta Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) i njegovih lokalnih i regionalnih biroa rada.

On je dodao da su rezultati tog projekta vrlo značajni za nastavak realizacije Programa grantova za samozapošljavanje koji sprovodi ZZZ i njegovu održivost, uz kontinuiranu podšku EU.

“Tokom konferencije prisutnima su se obratili i vršiteljka dužnosti generalne diretorice Direktorata za rad i zapošljavanje u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Jevrosima Pejović, direktor ZZZ Goran Folić i predstavnice ZZZ i Direktorata za ugovaranje i finasiranje sredstava EU pomoći u Ministarstvu finasija i socijalnog staranja”, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja naveli su da je primjer dobre prakse prezentovala jedna od uspješnih korisnica projekta „Program grantova za samozapošljavanje“.

Navodi se da su direktor projekta Robert Babić i vođa tima projekta Vanja Hazl dali osvrt na realizovane aktivnosti i postignute rezultate projekta, uz niz adekvatnih preporuka za nastavak aktivnosti.

Oni su naglasili značaj i ulogu svih aktera u procesu implementacije EU fondova, posebno ZZZ.

Iz Ministarstva su kazali da je projekat Tehnička pomoć za praćenje i evaluaciju aktivnih mjera tržišta rada, čija je realizacija trajala 30 mjeseci, vrijedan oko 290 hiljada EUR.

Kako su naveli, projekat se zvanično završava 11. Septembra, a cilj je bio da podrži ZZZ u pripremi, sprovođenju, praćenju i ocjeni projekta “Program grantova za samozapošljavanje”, čija je vrijednost 3,5 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije