fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrognoze o nafti u podmorju tačne

Prognoze o nafti u podmorju tačne

Podgorica, (MINA-BUSINES) – Dosadašnje bušenje crnogorskog podmorja u potrazi za naftom i gasom pokazalo je da su geološke prognoze formacija, rađene interpretacijom seizmičkih podataka, tačne, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu kapitalnih investicija.

Predstavnici tog Vladinog resora nadaju se da će tako biti do kraja bušenja, koje će, kako je najavljeno, trajati još pet mjeseci.

“Bušenje se obavlja prema planu i programu. Radi se kontrolno bušenje kako bi se omogućilo čišćenje kanala bušotine, kao i detaljno karotažno snimanje kako bi se dobili značajni podaci o formacijama. Trenutno se buši kanal za postavljanje druge kolone”, rekli su iz Ministarstva.

Postrojenje Topaz Driller, koje je u Crnu Goru stiglo sa Malte, počelo je bušenje podmorja 25. marta.

Predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija su rekli da će Crna Gora za pet mjeseci, tačnije do kraja avgusta, znati da li u moru ima značajne rezerve ugljovodnika.

“Daljom analizom elektrokarotaže i analizom jezgara, znaćemo da li imamo komercijalne rezerve. Za to ćemo morati da izdvojimo neko vrijeme. Ukoliko se komercijalne rezerve pronađu, slijede studije razrade ležišta i produkcije”, objasnili su iz Ministarstva.

Prvo istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju povjereno je italijansko-ruskom konzorcijumu Eni Novatek, sa kojim je Vlada prije pet godina potpisala ugovor.

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...