fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProfit Pošte veći od zbirnog profita u prethodne tri godine

Profit Pošte veći od zbirnog profita u prethodne tri godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pošta Crne Gore je u ovoj, kriznoj godini ostvarila profit koji je veći od zbirnog profita u prethodne tri, saopštio je direktor Božidar Vuksanović i dodao da je menadžment pandemiju shvatio kao izazov kome se treba prilagoditi.

On je kazao da Pošta Crne Gore radi na tržišnim principima, bez donacija iz budžeta, kao i da je to preduzeće u godini na zalasku imalo niz stvari kojima treba da se ponosi.

Pošta je, kako je naveo, uprkos izazovnoj godini, uspjela da svim radnicima obezbijedi redovne plate, pri čemu nema nikakva dugovanja prema dobavljačima, Poreskoj upravi i državi, čime je zavrijedila mjesto na Bijeloj listi Poreske uprave.

“Uspjeli smo da na kraju naše poslovanje bude zaista dobro za ove okolnosti. Mogu reći da je čak iznenađujuće, u smislu samog rezultata, da smo mi u ovim okolnostima uspjeli da napravimo bolji rezultat i bolji profit od prethodne tri godine zajedno”, rekao je Vuksanović Infobirou.

On smatra da je takav uspjeh posljedica, prije svega, domaćinskog, profesionalnog i kreativnog odnosa u smislu novih ideja i inovacija.

Pošta se uspješno prilagodila novim okolnostima, prevashodno kada je u pitaju međunarodni poštanski saobraćaj. Međunarodni avio-saobraćaj je bio blokiran, ali su našli druge načine da se saobraćaj redovno odvija.

“Naravno, i tome smo doskočili i našli smo način da, uz regionalnu saradnju, drumskim saobraćajem napravimo relacije sa svim zemljama u okruženju, i na taj način razmijenimo pošiljke”, rekao je Vuksanović.

Ljudski kadar i nove usluge, kako je dodao, od krucijalnog su značaja kada je u pitanju poslovanje.

Vuksanović je odao priznanje svim zaposlenima, posebno prema onima koji su u neposrednoj proizvodnji – poštarima, šaleterskim radnicima i dostavljačima koji su, u jeku pandemije, cijelo vrijeme bili u kontaktu sa kranjim korisnicima. Upravo iz tog razloga, Pošta je poseban akcenat stavila na uvođenje Edukativnog centra za njihove službenike.

“Time ćemo omogućiti da se uvede kvalitetna standardizacija, kako bi naša usluga i proizvod bili jednaki kada je u pitanju bilo koji dio Crne Gore. Situacija se iz dana u dan analitički prati, posebno pratimo potrebu naših korisnika, i mi treba da vidimo koje su to potrebe u određenim okolnostima i kako odgovoriti njima”, naveo je Vuksanović.

Kako je objasnio, u fokusu nije bio samo odnos prema građanima, već i prema preduzećima.

“Pošta je vrlo bitan privredni subjekt koji predstavlja kvalitetan link između države i privrede, ali i građana i privrede. Samo u tom trouglu iznalaze se prava rješenja koja će svima biti od koristi”, ocijenio je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, omogućili su dostavu na kućne adrese za određene prehrambene proizvode, pritom obezbijedivši njihovim dostavljačima terminale, preko kojih korisnici mogu da plaćaju kreditnim karticama.

“Sve u svemu, građanima smo omogućili da pređu preko ove pandemije na mnogo bezbolniji i relaksiraniji način”, rekao je Vuksanović.

U saradnji sa renomiranim partnerima se unaprijedio već postojeći proces digitalizacije, a definisale su se i nove usluge.

“Od marta do danas smo otvorili osam novih poslovnica u okvirima raznih trgovačkih centara, što se pokazalo efikasnim, budući da je frekvencija na zavidnom nivou”, dodao je Vuksanović.

On je, govoreći o Zakonu o fiskalizaciji, koji će početi da se impelementira od 1. Januara, kazao da se Pošta, kao ozbiljan partner već pripremila te da će uskoro ponuditi rješenje za fiskalizaciju privrednim subjektima, posebno onima koji su već do sada koristili usluge Pošte, odnosno neki od digitalnih certifikata koje Pošta izdaje.

On je podsjetio i na sporazum koji je Pošta sredinom godine potpisala sa Ministarstvom kulture i Narodnim muzejem Crne Gore.

“U planu je da napravimo Poštanski muzej koji zaslužuje pažnju kao ponuda kako u muzejskom tako i u turističkom smislu. Formirali bismo i Filatelističku koloniju koja bi svake godine bila organizovana na Cetinju i u Kotoru gdje bi se naša kulturna i filatelistička baština mogla prezentovati”, zaključio je Vuksanović.

Najčitanije