fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProfilisanje se koristi kao alat za nezaposlene

Profilisanje se koristi kao alat za nezaposlene

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZ), kao servis svih građana, profilisanje koristi kao aktivacioni alat za nezaposlene, saopštio je njegov direktor Suljo Mustafić.

“Taj indidvidualni metod za utvrđivanje pripadnosti određenoj kategoriji, uz individualni plan zapošljavanja, postao je pouzdan instrument za određivanje usluge tražiocu zaposlenja”, rekao je Mustafić na skupu pod nazivom Promocija inkluzivnih rješenja na tržištu rada u državama Zapadnog Balkana, koji je organizovala Međunarodna organizacija rada (ILO).

Iz Zavoda je saopšteno da je riječ o drugom ciklusu razmjene stručnog znanja za zaposlene u javnim službama za zapošljavanje, čiji je cilj unaprjeđenje inkluzivnih rješenja za osobe koje su izložene riziku isključenosti sa tržišta rada.

“Sistem profilisanja u osnovi se oslanja na procjenu savjetnika i relativno dobro funkcioniše u našoj državi. Osobe se usmjeravaju u određenu kategoriju na osnovu čega se planiraju dalje savjetodavne aktivnosti”, objasnio je Mustafić.

Prema njegovim riječima, cijeli proces zavisi od subjektivnosti ili objektivnosti jednog čovjeka koji, bez obzira na znanje i vještinu, nije imun na upliv ličnih emocionalnih stanja i tehničkih izazova kao što su broj stranaka i uslovi rada, koje mogu biti smetnja kvalitetnom profilisanju.

Mustafić je dodao da bi se, po uzoru na iskustva iz regiona, taj problem mogao prevazići uvođenjem statističkog profilisanja.

“Time bi se omogućilo objektivnije, brže i kvalitetnije pružanje usluga. To bi doprinijelo i smanjenju vjerovatnoće greške u procesu profilisanja, a uštedjeli bi se i ljudski i finansijski resursi”, smatra Mustafić.

Zavod je, kako je saopštio, voljan da modernizuje servisni pristup, primarno orijentisan na potrebe nezaposlenih.

“Zato će se i u narednom periodu truditi da svojim korisnicima bude ravnopravan parter na zajedničkom zadatku – traženju posla”, poručio je Mustafić.

Generalna direktorica Direktorata za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Edina Dešić, saopštila je da je profilisanje prepoznato i novim Zakonom o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, koji se primjenjuje od prošle sedmice.

“Zadatak svih koji rade u oblasti zapošljavanja je da doprinesu da što veći broj ljudi dođe do odgovarajućeg zaposlenja. Glavni preduslov za to je ocijena šta je osobi, koja nam se obraća, zaista i potrebno. Upravo je zbog toga veoma važno da se metodologija profilisanja što prije i usavrši”, navela je Dešić.

Radionice će trajati naredna dva dana u Podgorici.

Najčitanije