fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProdužen ugovor o zakupu NPCG i Solane

Produžen ugovor o zakupu NPCG i Solane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je, nakon održanih konsultacija sa Nacionalnim parkovima (NPCG), dogovorilo da ugovor o zakupu imovine između tog preduzeća i Solane „Bajo Sekulić“ bude produžen narednih pola godine.

“Time smo obezbijedili ključne mjere koje omogućavaju osnovno funkcionisanje cjelokupnog sistema u Parku”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Mjere, kako se dodaje, uključuju, održavanje infrastrukture (restauracije bentova – restauiranog nasipa), održavanja hidrološkog režima, praćenje populacija ptica i kontrolisanje lova na teritoriji zaštićenog područja, koje su definisane Akcionim planom za ispunjavanje završnih mjerila u Poglavlju 27.

“U cilju unapređenja i podizanja efikasnosti tog zaštićenog prirodnog dobra, u saradnji sa njemačkim Društvom za međunarodnu saradnju GIZ, uz posredovanje Ambasade Njemačke, preko programa Integrirani stručnjak (CIM-IF) angažovan je ekspert Goran Gugić, koji radi od 1. decembra prošle godine na pronalaženju optimalnog rješenja za upravljanje Parkom prirode Ulcinjska solana”, precizira se u saopštenju.

Zbog složenosti zatečene situacije na tom ramsarskom području od međunardnog značaja, predloženo je da se rad na početku fokusira na tri temeljna problema čije je rješavanje ključno za dalji razvoj Parka prirode i pokretanje bilo kojeg oblika proizvodnje soli.

“To se odnosi na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, dogovoranje upravljačke strukture za Park priorde Ulcinjska solana, te participatorno izrađivanje plana upravljanja na bazi nacrta kaji je izradila Opština Ulcinj”, rekli su iz Ministarstva.

Istovremeno, u što kraćem roku potrebno je unaprijediti sistem posjećivanja na Solani, budući da je primjetan rast broja posjeta, najviše od strane lokalnog stanovništva, kao i osigurati ispravan tok vode unutar sistema bazena kao izuzetno bitnog zahvata za očuvanje prirodnih vrijednosti solane, ali i za pokretanje bilo kojeg vida proizvodnje soli.

„Složenost postojeće problematika i višestruki značaj Ulcinjske solane tražiće predanu i aktivnu saradnju između lokalne i državne vlasti i civilnog društva“, procijenio je Gugić.

Predstavnici Ministarstva će u subotu obići Park prirode Ulcinjsku solanu i izložbu umjetničkih radova srednjoškolaca u muzeju Solane koju je organizovalo Društvo Dr Martin Schneider-Jacoby- MSJA u saradnji sa Srednjom mješovitom školom “Bratsvo-jedinstvo” u Ulcinju i Agencijom za zaštitu životne sredine, kao i uz podršku Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore i Turističke organizacije Tuzi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije