fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProdaja struje na crnogorskoj berzi od 26. aprila

Prodaja struje na crnogorskoj berzi od 26. aprila

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Trgovina električnom energijom na crnogorskom tržištu počeće 26. aprila, saopštio je direktor državnog preduzeća Berza električne energije (BELEN), Matija Medojević.

On je u intervjuu Vijestima kazao da će na crnogorskom tržištu, osim državnih energetskih kompanija Elektroprivrede (EPCG) i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), biti prisutna vodeća regionalna i evropska imena iz tog privrednog segmenta, poput italijanskog ENEL-a, Elektroprivrede Srbije, hrvatskog HEP-a, slovenačkih HSE i GENi-ja, EFT Montenegro koji čini dio EFT Grupe i Danske commodities.

”U Crnoj Gori do sada ima registrovanih 12 članova na berzi električne energije sa još tri u proceduri učlanjenja, dok su kod Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE) registrovane 73 kompanije”, rekao je Medojević.

On je dodao da postoji izraženo interesovanje proizvođača svih rangova obnovljivih izvora energije (OIE) za izlazak na berzu, što je u potpunosti razumljivo, imajući u vidu da je stanje na tržištu takvo da se cijena po megavat- satu (MWh) plaća čak i dvostruko više nego što su nekad iznosile podsticajne tarife.

”Spajanje sa susjednim tržištima je naš sljedeći cilj ali i obaveza, koja bi u praksi trebalo da znači da će Crna Gora postati ravnopravan učesnik jednog većeg i likvidnijeg tržišta električnom energijom, na kojem će se usljed veće ponude i potražnje, postići još kvalitetnija cijena. Ovo je naročito važno s aspekta EPCG-a kao najveće državne kompanije, s obzirom a to da će se pored potencijalno bolje cijene i za kupovinu i za prodaju, ostvariti i određene uštede kada su u pitanju troškovi izvoza u odnosu na prodaju električne energije putem stranih berzi”, rekao je Medojević.

On je objasnio da je Berza električne energije osnovana 2017. godine kao društvo sa ograničenom odgovornošću, čiji su vlasnici EPCG, CEDIS i COTEE. Cilj BELEN-a, na kojoj se od 2020. godine vrše nabavke gubitaka na distributivnoj i prenosnoj mreži (dugoročno tržište) je da bude glavna karika u uspostavljanju funkcionalnog i operativnog “dan unaprijed” tržišta, koje će podstaći transparentnost i konkurentnost kada je u pitanju trgovina električnom energijom.

Medojević je objasnio da će ti procesi će u budućnosti olakšati integraciju obnovljivih izvora energije u mrežu, te učiniti prvi korak ka ispunjavanju svih tehničko-pravnih obaveza Crne Gore za planirano učešće na jedinstvenom evropskom tržištu energijom, koje se može očekivati kada postane punopravna članica EU.

„Kako su u posljednje dvije go dine aktivnosti na uspostavljanju tržišta intenzivirane, sa zadovoljstvom možemo da najavimo da će Crna Gora konačno načiniti taj prvi korakka ulasku na evropsko tržište, ali i ispuniti jednu od glavnih preporuka u okviru pregovaračkog poglavlja 15 za tekuću godinu“, rekao je Medojević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije