fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPriznanja za najuspješnija preduzeća u Crnoj Gori

Priznanja za najuspješnija preduzeća u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Društveno i ekonomski odgovorno, ali prije svega transparentno poslovanje, doprinose razvoju crnogorskog društva i privrede, a prepoznavanje i promocija dobrih primjera u biznisu važno je kako bi se podstakli drugi, saopšteno je na svečanosti dodjele priznanja najuspješnijim crnogorskim kompanijama.

Priznanja u 25 kategorija i predstavljanje publikacije Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori, organizovani su u okviru projekta 100 najvećih u Crnoj Gori.

Direktorica projekta 100 najvećih u Crnoj Gori, Ljiljana Burzan Nikolić, kazala je da je važno bilježiti rast pokazatelja uspješnosti poslovanja ekonomije što se, kako je dodala, postiže sinergetskim efektom posvećenog djelovanja institucija sistema i preduzeća.

„Ponosni smo što smo i mi postali snažna karika na koju se mogu osloniti i kompanije i institucije sistema”, poručila je Burzan Nikolić.

Ona je kazala da je zadovoljstvo predstaviti drugi broj ekskluzivne publikacije Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori.

“Cilj nam je da budemo bolji, da pružimo više, kvalitetnije, sadržajnije i da poslovni ambijent svoje zemlje predstavimo što kvalitetnije. Prepustite se iščitavanju Poslovnih novina – 100 najvećih u Crnoj Gori i otkrijte pregršt korisnih informacija i smjernica koje će vas usmjeriti ka generisanju novih biznis ideja”, kazala je Burzan Nikolić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija, Nemanja Katnić, saopštio je da je crnogorska ekonomija u 2017. i prošloj godini ostvarila dinamičan i snažan privredni rast, sa stopama iznad očekivanih.

On je kazao da je u prethodne dvije godine u Crnoj Gori otvoreno nešto više od 18 hiljada novih radnih mjesta.

Katnić je podsjetio da su donešeni novi zakoni o administrativnim taksama i o lokalnim komunalnim taksama, kojima su smanjene takse u najvećoj mogućoj mjeri i obavljena njihova redukcija.

„Očekivani rezultati ovih mjera upućuju na niže troškove poslovanja, posebno za mikro, mala i srednja preduzeća, kroz primjenu nižih taksi i manjeg broja procedura. To će za rezultat imati više raspoloživog dohotka za potrošnju i štednju, i indirektno pozitivno uticati na ekonomski rast“, objasnio je Katnić.

On je rekao i da Vlada u kontinuitetu preduzima konkretne mjere za dalje smanjenje poreskih opterećenja, podsjetivši da će od 1. jula biti smanjeni doprinosi na zarade na teret poslodavca za dva procentna poena.

Generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje fondovima Evropske unije (EU) u Ministarstvu ekonomije, Radosav Babić, rekao je da Crna Gora ima uspješne kompanije, čiji su proizvodi i usluge prepoznati ne samo na domaćem, već i na regionalnom i međunarodnom tržištu.

„Podrška domaćim privrednicima i kreiranje stabilnog poslovnog okruženja je strateško opredjeljenje Ministarstva ekonomije. Ekonomska politika usmjerena je na unapređenje poslovnog ambijenta, kako bi se doprinijelo daljem rastu i razvoju privatnog sektora“, rekao je Babić.

On je kazao da je Ministarstvo u ovoj godini kreiralo Program za unaprjeđenje konkurentnosti privrede, opredijelivši bespovratna sredstva koja se dodjeljuju kroz subvencije za novo zapošljavanje, sprovođenje inovativnih aktivnosti, uvođenje međunarodnih standarda u poslovanje, klastersko udruživanje.

Predsjednik Odbora direktora Societe Generale banke Montenegro, Milorad Katnić, kazao je da se tokom prošle godine za 10,5 odsto povećao broj registrovanih preduzeća, koja su predala finansijske izvještaje u odnosu na 2017. godinu.

„Značajno se povećao broj preduzeća, koja su ostvarila neto dobit veću od 100 hiljada EUR. Značajno se povećao i broj preduzeća koja zapošljavaju preko 50 zaposlenih. Ovo posebno ističem zbog toga što vjerujem da je važno da imamo sve više dobrih i velikih timova“, ocijenio je Katnić.

On smatra da uspjeh nije potpun ako se ne dijeli sa timom, zaposlenima, sredinom u kojoj se posluje.

„Uspjeh ima rijetku osobinu, da se dijeljenjem uvećava. Pored podataka o prometu i profitu, uspjeh prije svega čine dobri projekti i dobra djela koja ostaju“, poručio je Katnić.

On je naveo da je prošla godina za Societe Generale banku Montenegro bila komercijalno i finansijski najuspješnija u istoriji.

Izvršna direktorica Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulskaja, rekla je da je njihov cilj da ostanemo prvi izbor poslovnih korisnika.

“Tokom prošle godine postigli smo još bolje rezultate i veće prisustvo u poslovnom segmentu, i danas je Telekom prvi izbor kompanija u Crnoj Gori“, dodala je Cibulskaja.

Prema njenim riječima, Telekom je u potpunosti posvećen ne samo povezivanju korisnika jednih sa drugima već, kako je dodala, i sa mogućnostima digitalnog svijeta, a kao član Deutsche Telekom grupe dio je jedne od najuspješnijih tehnoloških korporacija u Evropi.

„Telekom je u ovom trenutku lider u oblasti inovacija, kada je riječ o pametnim rješenjima i digitalizaciji Crne Gore, čemu smo u potpunosti posvećeni i želimo da budemo pouzdan partner kako javnom tako i biznis sektoru u Crnoj Gori“, kazala je Cibulskaja.

Projekat za unaprjeđenje i promovisanje crnogorske privrede 100 najvećih u Crnoj Gori inicirala je kompanija BI Consulting u partnerstvu sa ministarstvima finansija i ekonomije, uz podršku Privredne komore Crne Gore (PKCG) i uz generalno pokroviteljstvo Societe Generale banke Montenegro.

Najčitanije

Potpisan Memorandum o razumijevanju sa Koledžom Evrope

Podgorica, (MINA) - Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović potpisala je danas...