fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrivremeno odloženo sprovođenje zakona o MA

Privremeno odloženo sprovođenje zakona o MA

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sprovođenje posebnog zakona o ulaganju i konsolidaciji državnog avioprevoznika Montenegro Airlinesa (MA) privremeno je odloženo, jer se radi dodatna analiza opravdanosti ulaganja u tu firmu.

Predsjednik Odbora direktora MA, Nikola Vukićević, kazao je Vijestima da analiza treba da posluži kao osnov za izjašnjenje Agencije za zaštitu konkurencije po pitanju legalnosti državne pomoći aviokompaniji, koja je predviđena posebnim zakonom.

Zakon kojim država pokušava da sa 155 miliona EUR još jednom spasi MA usvojen je krajem prošle godine, ali nije dobijena saglasnost da je on u skladu sa pravilima EU o kontroli državne pomoći.

Agencija za zaštitu konkurencije je saopštila da joj je dostavljen nepotpuni materijal za donošenje odluke o tome da li je lex specialis za MA usklađen sa propisima o državnoj pomoći.

„Pravilno rješavanje slučaja MA predstavlja važan test za funkcionisanje crnogorskog sistema kontrole državne pomoći i za dalji napredak u pregovorima o Poglavlju 8 – Konkurencija“, poručili su predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori, nakon što je Vlada u decembru utvrdila predlog.

Vukićević je podsjetio da je zakonom definisano da MA kvartalno izvještava vlasnika, odnosno Vladu o aktivnostima koje su preduzete radi konsolidacije i razvoja, ali da izvještaj za prošli kvartal još nije dostavljen.

„Implementacija zakona je privremeno odložena budući da se radi dodatna analiza opravdanosti ulaganja u MA koja treba da posluži kao osnova za izjašnjenje Agencije po pitanju legalnosti državne pomoći, predviđene zakonom. To je jedan od razloga zašto nije bilo formalnog izvještaja, a drugi je situacija nastala usljed pandemije koronavirusa, koja je dovela do potpunog obustavljanja putničkog međunarodnog saobraćaja i odlaganja sprovođenja određenih aktivnosti“, rekao je Vukićević.

Najčitanije