fbpx
NaslovnicaGlavna vijestPrivremeno odložena isplata dospjele rate kredita

Privremeno odložena isplata dospjele rate kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je nakon teških pregovora sa kineskom Exim bankom uspjela da privremeno odloži isplatu dospjele rate kredita Barske i Crnogorske plovidbe, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

“Poslije teških pregovora na kineskom jeziku u naše sitne, a pekinške jutarnje sate, uspjeli smo da napravimo pomak uslijed novonastale složene situacije oko garancija”, napisao je Spajić na svom Twitter nalogu, jutros oko dva sata.

On je kazao da će Vlada od cjelokupnih potraživanja, u vrijednosti od 58 miliona USD, u ovom trenutku regulisati januarsku ratu od 3,9 miliona USD.

“Kontinuirano tražimo dalja održiva rješenja, dok svaka trenutna olakšica znači puno imajući na umu složenost ekonomske situacije”, naveo je Spajić.

On je u četvrtak na svom Twitter nalogu napisao i da je Agencija za zaštitu konkurencije naložila stopiranje dalje isplate državne pomoći Barskoj i Crnogorskoj plovidbi.

Za januarsku isplatu rata za oba preduzeća dolazi 4,65 miliona USD, od čega za Barsku plovidbu 1,95 miliona, a za Crnogorsku 2,7 miliona. Ukupan preostali dug iznosi 43 miliona za Barsku plovidbu i 23 miliona USD za Crnogorsku.

Brodovi Barske plovidbe “Bar“ i “Budva“ kupljeni su 2012. godine, a isporučeni 2014. Ukupno su koštali 46,4 miliona USD.

Crnogorska plovidba je ugovor o kreditu sa Exim bankom za kupovinu dva broda “Kotor” i “21. maj” zaključila 2010. godine, a njihova cijena je bila 55,76 miliona USD.

Crnogorska plovidba je u potpunom vlasništvu države, dok je Barska plovidba u većinskom državnom vlasništvu.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...