fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPrivredni odnosi Srbije i Crne Gore sve intenzivniji

Privredni odnosi Srbije i Crne Gore sve intenzivniji

Beograd, (MINA-BUSINESS) – Privredni odnosi Srbije i Crne Gore su sve intenzivniji, što je odličan signal ka unapređenju ekonomske saradnje od koje će koristi imati privreda i građani, ocijenili su crnogorski premijer Dritan Abazović i predsjednik srbijanske Privredne komore (PKS) Marko Čadež.

Abazović i Čadež su se na sastanku u PKS složili da intenzivnija regionalna saradnja i inicijativa Otvoreni Balkan donose bolju budućnost na Zapadnom Balkanu.

„Uz poruku da su kompanije iz Srbije dobrodošle u Crnu Goru da se uključe u planiranu realizaciju velikih projekata od infrastrukture do turizma, Abazović susret sa Čadežom i nekim od najvećih kompanija iz Srbije ocjenjuje kao znak resetovanja i unapređenja odnosa Srbije i Crne Gore“, navodi se u saopštenju PKS.

Abazović je kazao da su razgovarali sa kompanijama iz Srbije o nekoliko biznis projekata u infrastrukturu i turizam, ali i o regionalnoj saradnji i suzbijanju barijera koje postoje za biznis, bilo da su one na granici, u upravama carine dvije zemlje ili na drugim mjestima.

On je uvjeren da su poslovne zajednice Srbije i Crne Gore željne poboljšanja odnosa.

Abazović je istakao da je inicijativa Otvoreni Balkan veoma dobra i da je lično podržava, ali da treba da se više promoviše.

Čadež je saopštio da su Srbija i Crna Gora privredno veoma upućene jedna na drugu, što se najbolje vidi po trgovinskim vezama.

„Želim da vam zahvalim što ste, i prije nego što ste postali premijer, imali jasnu viziju da ceo region moramo da zasnujemo na budućnosti, a ne na prošlosti“, rekao je Čadež.

Prema njegovim riječima, važno je da dvije strane budu u stalnoj komunikaciji i da se formiraju radne grupe dvije zemlje koje će se baviti temama poput snabdijevanja hranom, ali i ubrzanjem protoka robe i usluga preko granice pojednostavljenjem procedura.

„Crna Gora ima veliki potencijal da postane turistički i logistički hab regiona. Postoji ogroman interes stranih i domaćih kompanija koje vide ovu zemlje kao opciju za rješavanje svojih logističkih problema, ali i da se unaprijede turistički potencijali“, smatra Čadež.

Abazović je u PKS imao odvojene razgovore sa predstavnicima kompanija MK Group, Eliksir, Milšped.

Srbija je prvi spoljnotrgovinski partner Crnoj Gori.

Robna razmjena je prošle godine vrijedila 900 miliona EUR, a do kraja aprila ove godine dostigla je 306,7 miliona EUR, što je 28,1 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Ukupna ulaganja srbijanske privrede su od 2006. do ove godine nešto veća od 516 miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...