fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZavod za metrologiju obilježava 15 godina rada

Zavod za metrologiju obilježava 15 godina rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zavod za metrologiju, koji danas obilježava 15 godina rada, od osnivanja teži obezbjeđenju visokog nivoa kvaliteta usluga iz oblasti zakonske, industrijske i naučne metrologije, kao i kontrole predmeta od dragocjenih metala, saopštili su njegovi predstavnici.

„U Zavodu za metrologiju uspostavljeno je devet kalibracionih laboratorija u oblasti metrologije mase, dužine, temperature, pritiska, malih i velikih zapremina, električnih veličina, jonizujućeg zračenja, vremena i frekvencije“, navodi se u saopštenju.

Akreditaciono tijelo Crne Gore i Hrvatska akreditaciona agencija akreditovale su Zavod za metrologiju u skladu sa zahtjevima standarda MEST EN ISO/IEC 17025:2018 – opštih zahtjeva za kompetentnost laboratorija za ispitivanje i etaloniranje.

„Primjena navedenog standarda omogućava korisnicima usluga Zavoda potvrdu međunarodno priznatih rezultata mjerenja i kalibracija“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, Zavod je do sada objavio 25 najboljih mjernih mogućnosti u bazi podataka Međunarodnog biroa za tegove i mjere (BIPM), što je, kako tvrde, najbolja potvrda kvaliteta rada laboratorija za temperaturu, zapreminu, dužinu i pritisak.

U Zavodu je u prvoj polovini ove godine izdato 337 uvjerenja o kalibraciji, dok ih je tokom prošle godine izdato 790.

„To je i najveći broj izdatih uvjerenja o kalibraciji u posljednjih pet godina i pokazatelj da Zavod uspješno ostvaruje svoju djelatnost i tokom pandemije koronavirusa“, navodi se u saopštenju.

Iz Zavoda su kazali da su tokom ove godine dobili i sertifikat o usaglašenosti sistema menadžmenta kvalitetom sa zahtjevima standarda MEST EN ISO 9001:2016, što takođe unapređuje kvalitet poslovanja u oblasti zakonske metrologije i kontrole predmeta od dragocjenih metala.

U oblasti zakonske metrologije, Zavod je nadležan za ovjeravanje mjerila, koje sprovodi isključivo na osnovu zahtjeva stranaka.

„U prvoj polovini ove godine u Zavodu je ovjereno 15,36 hiljada mjerila. U Zavodu se obavlja, između ostalog, i ovjeravanje vaga, tegova, brojila električne energije, vodomjera, taksimetara, manometara, časovnika za tarifiranje u telefonskom prometu, kao i mjerila dužine opšte namjene, brzine i koncentracije radona u vazduhu“, precizira se u saopštenju.

Zavodu su u prvoj polovini ove godine podnijeta 72 zahtjeva za ispitivanje i žigosanje predmeta od dragocjenih metala. Žigosano je 18 kilograma zlata, 55 kilograma srebra, kao i jedan predmet od platine.

„Tokom 15 godina postojanja, kroz programe pretpristupne pomoći i podršku Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori, Zavodu za metrologiju obezbijeđena su sredstva u iznosu od blizu dva miliona EUR, opredijeljena za nabavku opreme i određenu ekspertsku podršku“, navodi se u saopštenju.

Iz Zavoda su napomenuli da se od osnivanja, 2006. godine, suočavaju sa nedostatkom odgovarajućeg sopstvenog prostora, koji ima poseban uticaj na razvoj nacionalnih kalibracionih laboratorija.

Rješavanje tog pitanja, kako su zaključili, će u budućem periodu biti jedan od prioritetnih ciljeva.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije