fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZa pet godina do 11 hiljada novih radnih mjesta

Za pet godina do 11 hiljada novih radnih mjesta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Osnivanje Kreditno-garantnog fonda (KGF) je iskorak ka jačanju konkurentnosti ekonomije, saopštili su iz Privredne komore (PKCG) i dodali da je od posebnog značaja što će se kroz tu instituciju omogućiti veći pristup novcu mikro, malim i srednjim preduzećima.

Iz PKCG su naveli da će zahvaljujući tom fondu za pet godina biti otvoreno 11 hiljada novih radnih mjesta.

Iz te privredne asocijacje su Vijestima kazali da su u svim analizama koje su radili prethodnih godina preporučili u cilju unapređivanja poslovnog ambijenta, diverzifikacije privrede i unapređivanja konkurentnosti privredne djelatnosti, da je neophodno kreirati nove kreditne istrumente za privredu, uz dodatnu garanciju državnog fonda (Investiciono-razvojnog fonda ili osnivanje posebnog državnog garantnog fonda), kako bi se olakšao pristup finansijama za obrtna sredstva i za razvojne projekte.

”U skladu sa tim, planirano osnivanje KGF predstavlja značajan napredak i iskorak ka jačanju sveukupne konkurentnosti ekonomije. Posebno uzimajući u obzir da se ovaj fond osniva kako bi se olakšao i povećao pristup novcu za mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnike i poljoprivredne proizvođače iz registra poljoprivrednih gazdinstava u cilju stvaranja novih radnih mjesta, povećanja lokalne proizvodnje i usluga posebne vrijednosti, unapređenja tržišnog balansa i povećanja prilika za finansiranje kvalifikovanih zajmoprimaca”, kazali su u PKCG.

Iz te privredne asocijacije su dodali da će posebni fokus KGF biti na mikro preduzećima i preduzetnicima, kod kojih je identifikovan najteži pristup novcu koji im je potreban za rast, povećanje lokalne proizvodnje i kreiranje novih radnih mjesta.

”Najavljeno je da će garancije KGF biti usmjerene ka ženama u biznisu, poljoprivredi, turizmu, ICT, proizvodnji i sektoru za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije. To je dodatan garant da će se omogućiti rast i razvoj crnogorske privrede kroz održivo iskorišćavanje svih potencijalnih resursa u kojima je moguće ostvariti konkurentsku prednost, odnosno visok stepen produktivnosti i razvoj proizvoda sa većom dodatom vrijednošću”, rekli su u PKCG.

U toj organizaciji smatraju da država mora da uredi odnose između Investiciono-razvojnog fonda i KGF-a, tako da krajnji korisnici, odnosno, privrednici, ne izgube mogućnost za sve povoljne vidove finansiranja svojih djelatnosti.

Osnivanje KGF je predviđeno u okviru mjera podrške privredi i građanima iz aprila kao dio Vladine ekonomske platforme za oporavak crnogorske ekonomije zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Nacrtom zakona koji je na javnoj raspravi se uređuje izdavanje garancija kreditnim institucijama za izmirenje obaveza preduzetnika, malih i srednjih preduzeća i poljoprivrednih proizvođača iz registra poljoprivrednih gazdinstava koje vodi Ministarstvo poljoprivrede u skladu sa ekonomskim politikama Vlade.

KGF će imati početni kapital od deset miliona EUR.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...