fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVlada ne kasni u praćenju procesa istraživanja nafte

Vlada ne kasni u praćenju procesa istraživanja nafte

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada ne kasni u praćenju izvođenja radova na istraživanju nafte u crnogorskom podmorju i provjerava sve faze tog procesa, saopštio je ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, i dodao da je on tu da štiti interese države.

„Niti kasnimo u praćenju izvođenja radova po bilo kom onosvu, niti kasnimo u praćenju finansijskih izvještaja. Uredno ih dobijamo i pažljivo čitamo, a onog momenta kad procijenimo da nam je nešto nejasno ili sumnjivo, tražićemo stranog eksperta“, rekao je Bojanić u Skupštini odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Nove demokratske snage – FORCA, Gencija Nimanbegua.

Nimanbegu je tražio kopiju dokumentacije koja se tiče istraživanja i proizvodnje ugljovodnika u podmorju Crne Gore, između ostalog, godišnje izvještaje o budžetu svih koncesionara za istraživanje ugljovodonika sa projekcijom izdataka i primitaka, godišnje izvještaje o evidenciji zajedničke imovine koja se koristi za upstream aktivnosti predviđene ugovorom o računovodstvu, kao i projekcije kapitalnih izdataka za razvoj i proizvodnju za sve godine i koncesionare za istraživanje ugljovodonika.

Bojanić je kazao da je sve do momenta eksploatacije nafte, kompletan trošak na tom konzorcijumu.

„Crna Gora nije do sada uložila euro u ovo. Naravno, postoji opasnost da će se naduvavanjem troškova tokom istraživanja kasnije profit umanjivati. Pratimo to i nijesmo to do sad primijetili. Apsolutno ćemo provjeriti svaki trošak“, naveo je Bojanić.

On je kazao da je tu da štiti interese države.

„Ja sam naslijedio taj ugovor, on je dobar i može da donese benefite Crnoj Gori. Tu smo da ga ispratimo do kraja i da omogućimo konzorcijumu da radi po tom ugovoru i da na kraju izađemo vrlo pozitivno iz svega ovoga“, saopštio je Bojanić.

On je kazao da Eni Montenegro i Novatek Montenegro posluju kao dio stranog duštva u Crnoj Gori.

„Oni jesu veliki poreski obveznici, ali to ne implicira obaveznu godišnju reviziju. Montenegro Eni angažuje nezavisnog revizora i ima pozitivno revizorsko mišljenje na sve finansijske izvještaje“, dodao je Bojanić.

On je, govoreći o pitanjima projekcija operativnih troškova i kapitalnih izdataka, kazao da se one rade u fazi razvoja i proizvodnje, pa se koncesionari trenutno ne nalaze u toj fazi.

„Faza razvoja i proizvodnje počinje kada Uprava za ugljovodonike da saglasnost na program razvoja i proizvodnje, odnosno kada se utvrde komercijalne rezerve ugljovodonika. Trenutno, u fazi istraživanja, kroz godišnji izvještaj o budžetu se daju projekcije operativnih troškova i kapitalnih izdataka“, rekao je Bojanić.

On je kazao da ohrabuje ukupnu javnost, NVO sektor i pojedince da se aktivno uključe u praćenje tog ogromnog projekta.

„Pratićemo ga ekološki, finansijski i onoliko koliko mi znamo, a što ne budemo znali angažovaćemo strane eksperte, ukoliko nemamo dovoljno kadra da sami istražimo“, rekao je Bojanić.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika koalicije Crno na bijelo, Miloša Konatara, rekao da Ministarstvo ne može da utvrđuje ničiju javnu ili političku odgovornost kada je riječ o poslovanju brodarskih kompanije, Barske i Crnogorske plovidbe.

„Na nama je da prikupimo informacije i da ih dostavimo nadležnim organima da oni obave svoj posao“, kazao je Bojanić.

On je naveo da je Ministarstvo u januaru dostavilo Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) i Skupštini informacije o mogućem postojanju krivičnog djela u vezi kupovine brodova za potrebe preduzeća Barska i Crnogorska plovidba.

Bojanić je podsjetio da je Odbor direktora Barske plovidbe 2012. godine donio odluke o kupovini dva broda, bez prethodne saglasnosti Skupštine akcionara. On je dodao da je Vlada barskoj kompaniji izdala garanciju za krditno zaduženje od 46,4 miliona USD kod Exim banke, bez sprovođenja postupka za utvrđivanje da li je u pitanju državna pomoć.

„Vlada je 2019. i prošle godine platila iz budžeta 6,75 miliona USD za izmirivanje kredita Barske plovidbe. Država je plaćala ukupan dug iako je njen udio u vlasništvu bio samo 50 odsto“, saopštio je Bojanić.

On je podsjetio da je Crnogorska plovidba iz Kotora uzela kredit kod Exim banke za kupovinu dva broda, čija je vrijednost 55,76 miliona USD, uz davanje državne garancije. Crnogorska plovidba je do 2015. godine redovno izmirivala obaveze, a od tada je Vlada iz budžeta platila 25,82 miliona USD.

Najčitanije