fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUskoro počinje gradnja trafostanice Velje brdo

Uskoro počinje gradnja trafostanice Velje brdo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Realizacija ugovora o izgradnji trafostanice Velje brdo, vrijednog oko milion EUR, doprinijeće poboljšanju kvaliteta u napajanju električnom energijom velikog broja korisnika, saopšteno je i Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Trafostanica bi, kako očekuju, trebalo da bude puštena u pogon do kraja godine, a ugovor o izgradnji je zaključen sa izvođačem radova, podgoričkom kompanijom Eminent i podugovaračima, firmama Eurozox i Geotin MNE.

“Projekat obuhvata izgradnju novog objekta trafostanice, ugradnju vazduhom izolovanih postrojenja i transformatora, kao i uklapanje trafostanice u postojeću mrežu”, rekli su iz CEDIS-a.

Oni smatraju da izgradnjom tog objekta direktno poboljšanje kvaliteta u napajanju električnom energijom može očekivati oko 1,3 hiljade korisnika sa područja Rogama, Veljeg brda, Vranjskih i Miletinih njiva, Drezge, Radeće i dijela Zagoriča. Bolje napajanje se može očekivati i oko 300 korisnika sa područja Stare Zlatice, Smokovca i Doljana.

Iz CEDIS-a su objasnili da je infrastrukturna važnost nove trafostanice posebno izražena imajući u vidu višegodišnji trend povećanja broja korisnika distributivne mreže na navedenim područjima, a otvara se i mogućnost za razvoj deset kilovoltne mreže i priključenje novih individualnih i stambeno-poslovnih objekata.

“Realizacijom projekta biće riješen problem preopterećenja dugih i nepouzdanih dalekovda Danilovgrad i Vojni logor, a formiranje nove napojne tačke je i preduslov za rasterećenje postojeće trafostanice Gorica-B“, saopštili su iz CEDIS-a.

Dalekovod Danilovgrad biće reorganizovan u tri nova, značajno kraća deset kilovoltna voda, čime se postiže viši stepen sigurnosti i kvaliteta u isporuci električne energije za korisnike na području od Zagoriča do Veljeg brda.

Pored tog projekta, CEDIS je nedavno, potpisivanjem ugovora vrijednog 1,8 miliona EUR sa kompanijom Electro Team iz Budve, počeo rekonstrukciju trafostanice Kumbor.

“Osim toga, CEDIS realizuje i 50 miliona EUR vrijedne projekte revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže, koji podrazumijevaju zamjenu dotrajalih djelova dalekovoda, trafostanica i ugradnju novih elemenata mreže na ruralnim područjima Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije