fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Bijelom Polju održan Biznis forum

U Bijelom Polju održan Biznis forum

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investiciono-razvojni fond (IRF) je u prethodnom periodu sa 394 miliona EUR podržao crnogorske privrednike sa sjevera i opštine ispod prosječne vrijednosti indeksa razvijenosti, kazala je izvršna direktorica IRF-a, Irena Radović.

U Bijelom Polju je danas, u okviru Dana dijaspore, održan Biznis forum, koji se realizuje pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i IRF-a.

Radović je, kako je saopšteno iz IRF-a, predstavila važnu ulogu institucije kojom rukovodi, kada je u pitanju finansijsko tržište Crne Gore u smislu kreditne podrške crnogorskim privrednicima, po izuzetno povoljnim uslovima, od osnivanja 2010. godine do danas.

Ona je istakla da je sa zadovoljstvom prihvatila inicijativu vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom, Seida Hadžića, da IRF podrži manifestaciju posvećenu uvezivanju državnih institucija, ministarstava i lokalnih samouprava sa dijasporom, da bi se zajedničkim snagama kanalisala ogromna energija dijaspore u konkretnu, kontinuiranu i stratešku saradnju sa domovinom, na obostrano zadovoljstvo.

Radović je kazala da je IRF u prethodnom periodu podržao crnogorsku privredu sa 1,4 milijarde EUR.

“U skladu s misijom podrške IRF-a uravnoteženom i održivom ekonomskom razvoju, naglasila je da je IRF sa 394 miliona EUR podržao crnogorske privrednike sa sjevera i opštine ispod prosječne vrijednosti indeksa razvijenosti”, navodi se u saopštenju.

Radović je kazala da IRF u ponudi ima 38 kreditnih linija, putem kojih se mogu finansirati nove investicije i obrtna sredstva.

Ona je poručila da poseban akcenat i senzibilnost IRF ima prema osjetljivim kategorijama, kao što su žene i mladi u biznisu, visokoškolci sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, tehnološki viškovi, početnici u biznisu za koje postoji set kreditnih linija po povoljnim uslovima.

Radović je kazala da se u ponudi IRF-a nalazi i grupa kreditnih linija koja je namijenjena podršci novim investicijama, posebno u oblasti turizma i ugostiteljstva, ali i prerađivačke industrije i proizvodnji hrane, koje su prepoznate kao ključne privredne grane razvoja crnogorske privrede.

“Osluškujući potrebe crnogorske privrede, poseban set kreditnih linija odnosi se na podršku finansiranja obrtnih sredstava i tekuće likvidnosti, koji posebno dolazi do izražaja u uslovima COVID krize, kada se navedena kreditna sredstva koriste od strane privrednih subjekata u cilju održavanja poslovanja i očuvanja radnih mijesta”, rekla je Radović.

Ona je, kao jedan od važnijih ciljeva IRF-a, navela očuvanje postojećih i otvaranje novih radnih mijesta, kao i podršku očuvanju likvidnosti preduzeća.

Kako je naglasila Radović, zahvaljujući intenzivnim pregovorima koje je IRF vodio u toku prve polovine ove godine, obezbijeđena su dodatna kreditna sredstva od strane međunarodnih kreditnih partnera, što daje sigurnost da će i u narednom periodu imati kapaciteta da snažno podrže kvalitetne projekte po povoljnim
uslovima.

“Imajući u vidu veoma raznovrsnu kreditnu ponudu IRF-a, predstavlja nam posebno zadovoljstvo što smo u prilici da na licu mjesta, kroz prisustvo kreditnih referenata na štandu IRF u sklopu Biznis foruma, uspješno odgovorimo svim potencijalnim upitima i interesovanjima za kreditnu podršku”, dodala je Radović.

Ona je naglasila da je IRF uvjek pouzdan partner, spreman da razmotri i na obostrano zadovoljstvo realizuje brojne nove razvojne projekte.

Kako je saopšteno, Radović je odgovorila na brojna pitanja prisutnih privrednika u vezi sa uslovima podrške IRF-a, nakon čega su detaljnije obavljene direktne operativne konsultacije zainteresovanih sa kreditnim referentima IRF-a.

Hadžić je upoznao prisutne sa ciljem Uprave za dijasporu – uspostavljanjem kontinuirane saradnje sa poslovnim ljudima širom svijeta, koji su porijeklom iz Crne Gore, u cilju formiranja globalne razvojne mreže crnogorske dijaspore.

On je naglasio da je zadatak Uprave da se usaglašenim djelovanjem radi na aktiviranju finansijskih i drugih resursa u cilju snažnijeg razvoja Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije