fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTreći paket mjera mora biti strateški osmišljen

Treći paket mjera mora biti strateški osmišljen

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vladin treći paket mjera bi trebalo da bude strateški osmišljen i sveobuhvatan, ocijenila je članica Asocijacije poslovnih žena Crne Gore, Branka Vuksanović i dodala da su prva dva bila bila korisna, ali nedovoljna.

Vuksanović smatra da se sa trećim paketom mjera kasni, te se nada da će Vlada uvažiti predloge koje joj je Unija poslodavaca (UPCG) dostavila.

„U prvom momentu, u redu je bilo dati bespovratne subvencije i sve je to bilo značajno i korisno, ali ima i drugih podsticaja, recimo u vidu poreskih olakšica ili promjena poreskih zakona. Već čujemo da su u mnogim državama uvedene takve mjere,“ kazala je Vuksanović, koja je i vlasnica agencije za računovodstvo, finansijski i poreski konsalting Spin.

UPCG je, kako je navela, kao dugoročne mjere predložila smanjenje poreza na dodatu vrijednost (PDV) u nekim djelatnostima, te povećanje iznosa sa 18 hiljada EUR ostvarenog prometa kao uslova za obaveznu PDV registraciju na, najmanje, 30 hiljada EUR.

“Kao neko ko ima veliki broj klijenata, naročito malih preduzeća, na taj predlog UPCG bih dodala još jednu stvar, a to je da svi koji su posljednje tri godine radili i čiji su prihodi bili prijavljeni poreskoj upravi do 30 hiljada EUR, imaju pravo da izaberu i da se vrate u sistem malih preduzetnika i da nastave poslovanje bez PDV-a. To bi bio vjetar u leđa za male preduzetnike i dalo dugoročne efekte po ekonomski sistem Crne Gore,“ smatra Vuksanović.

Ona je za PR Centar kazala da bi trebalo smanjiti porez, odnosno koristiti niže stope za one djelatnosti koje žele da bodre.

„Znamo da je turizam u lošoj situaciji ove godine, ali i inače turizam kao naša strateška grana treba da dobije još neke poreske podsticaje. Iskreno mislim da bi smanjena poreska stopa za hranu u restoranima bila jedna od mjera koja bi značajno poboljšala turizam uopšte“, kazala je Vuksanović.

Ona je objasnila da bi niža poreska stopa u ugostiteljstvu smanjila cijenu usluga, ali bi obuhvatila veći broj korisnika za oporezivanje. Niža stopa bi bila dobra kod usluga i proizvoda inovativnih djelatnosti i poljoprivredne proizvodnje.

„Oni koji su bili u sivoj zoni bi onda daleko lakše disali i jednostavno bi to moglo da bude vjetar u leđa za turizam kao stratešku granu kojoj želimo da se posvetimo“, kazala je Vuksanović.

Ona je zaključila da bi se glas preduzetnika, naročito onih koji su osjetili teret krize na svojim leđima, morao više čuti prilikom kreiranja strategije i mjera za oporavak crnogorske ekonomije.

Najčitanije