fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSuficit jer nema kapitalnih investicija

Suficit jer nema kapitalnih investicija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Spoljno-trgovinski deficit je uvećan, suficit u budžetu je nastao jer nema kapitalnih investicija, dok o transparentnosti Vlade najbolje govore tajna zaduživanja, saopštio je funkcioner Socijaldemokrata (SD), Miloš Čelanović.

On je reagovao na navode ministra ekonomskog razvoja, Jakova Milatovića koji je kazao da bi crnogoska ekonomiija ove godine trebalo da poraste deset odsto.

“Veseli “ekspert” je svoje izlaganje o ekonomskom procvatu počeo izlaganjem o turizmu i poređenjem ove godine sa prošlom kada je cijeli svijet bio u potpunoj blokadi i turizma praktično nije ni bilo”, naveo je Čelanović u saopštenju.

On je kazao da je zaboravljena rashodna strana ove sezone koja će kada se saberu troškovi zdravstvenog sektora koji je na koljenima, zagađenja životne sredine, održavanja preopterećene putne infrastructure i komunalnih djelatnosti uveliko premašiti i tih izmišljenih 700 miliona EUR kojih nema ni na vidiku.

“Pohvalio se Milatović i povećanim izvozom za 35 miliona EUR, a opet zaboravio jednu kolonu u kojoj bi pisalo da je uvoz za isti period povećan za 135 miliona EUR. Suma sumarum, spoljno-trgovinski deficit je uvećan. Bravo eksperti”, rekao je Čelanović.

On je kazao da je suficit u budžetu nastao tako što kapitalnih investicija nije bilo.

“Rashodna strana u kapitalnom budžetu ove Vlade je nula. To znači da ekonomija za koju ste zaduženi ne postoji”, dodao je Čelanović.

On je kazao da o transparentnosti Vlade najbolje govore tajna zaduživanja i ugovori bez javnih poziva i tendera do kojih ne mogu doći ni institucije i dobro organizovane nevladine organizacije, a kamoli građani koji bi po zakonu imali pravo na uvid.

“Programski budžet ste usvojili u junu, a implementaciju počeli u julu i bili jedina Vlada u Evropi koja nije imala budžet do sedmog mjeseca.
Time ste upropastili poljoprivredni sektor, uzdrmali zdravstvo i loše pripremili turističku sezonu. Ovu sezonu su iznjeli turistički privrednici na svojim leđima, a ne vi”, saopštio je Čelanović.

On je pitao zašto je, kada se doživljava ekonomski preporod, broj nezaposlenih veći 11 hiljada.

“Zašto cijene osnovnih životnih namirnica i nafnih derivata rastu ja sedmičnom nivou? Zbog čega nemamo nijednu direktnu stranu investiciju”, pitao je Čelanović.

On je kazao da nema odgovora na ta pitanja još par mjeseci, dok se Vlaa ne raziđe i pusti Crnu Goru iz okova nesposobnosti.

“Ova Vlada mora pasti”, zaključio je Čelanović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije