fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRaskinuti ugovore sa Brkovićem

Raskinuti ugovore sa Brkovićem

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Postoji osnovana sumnja da se u slučaju Vektra Boke radi o organizovanom kriminalu, saopštili su iz hercegnovske Prave Crne Gore i dodali da je krajnje vrijeme da se raskinu štetni ugovori sa biznismenom Draganom Brkovićem.

„Krajnje je vrijeme da se raskinu štetni ugovori vezani za Vektra Boku, koje je prethodna vlast, na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), potpisala sa Brkovićem i da mu se oduzme nezakonito stečena imovina. Brković nije mogao sam da napravi toliko malverzacija, već je u tome morao imati pomoć funkcionera prethodne vlasti“, rekli su iz Prave Crne Gore.

Oni smatraju da bi trebalo ispitati i ko su Brkovićevi saučesnici u pljački zaposlenih Vektra Boke, povjerilaca i građana Crne Gore.

„Brković i njegovi saučesnici iz bivše vlasti treba krivično da odgovaraju za svu štetu koju su nanijeli građanima Herceg Novog i državi Crnoj Gori“, naveli su iz Prave Crne Gore.

Oni su podsjetili da je hotelsko-turističko preduzeće Boka prije prodaje Vektri Montenegro bilo najznačajnija turistička kompanija u Herceg Novom. Preduzeće je raspolagalo sa 126 hiljada kvadratnih metara zemljišta i blizu 50 hiljada kvadrata objekata, među kojima su bili hoteli Plaža, Tamaris i Igalo i restorani Žanjice, Galeb i Levanger, a zapošljavalo je 222 radnika.

Vlada je 2007. godine prodala 59,45 odsto državnih akcija u HTP Boki preduzeću Vektra Montenegro za 22,2 miliona EUR, što je skoro 50 miliona EUR manje od procijenjene vrijednosti njenog kapitala.

„Na taj način je izvršena velika pljačka državne imovine. Brković nije ispoštovao ugovorne obaveze koje se odnose na investicije i nije dostavio potrebne garancije, čime su se stekli uslovi da ugovor sa njim bude raskinut, ali se to nije desilo. To je dokaz da je neko iz prethodne vlasti na državnom nivou, kojom su upravljali funkcioneri iz DPS-a, omogućio Brkoviću da prođe nekažnjeno“, rekli su iz Prave Crne Gore.

Vlada je, umjesto da ga kazni, sa Brkovićem potpisala aneks ugovora, kojim je predviđena gradnja dva potpuno nova hotela Tamaris i Igalo, kao i rekonstrukcija hotela Plaža.

„Obaveze iz aneksa ugovora Brković nije realizovao. Srušio je hotel Tamaris, a na njegovom mjestu, umjesto predviđenog novog hotela sa pet zvjezdica, sada je samo parking. Time je nanio veliku štetu turizmu Herceg Novog. Taj srušeni hotel je najbolji pokazatelj odnosa DPS-a prema građanima i privredi Herceg Novog“, rekli su iz Prave Crne Gore.

Oni tvrde da je Brković neodgovornim ponašanjem 2015. godine doveo preduzeće Vektra Boka do stečaja, a da mu je prethodna Vlada omogućila da rasprodaje imovinu.

„Brković je uzrokovao veliki socijalni problem u Herceg Novom, jer Vektra Boka duguje radnicima 16 plata. Nekim radnicima nijesu uplaćeni doprinosi za 60 mjeseci. Problem imaju i bivši radnici, koji zbog neuplaćenih doprinosa ne mogu otići u zasluženu penziju“, kazali su iz Prave Crne Gore.

Najčitanije