fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadulović: Postignuta saglasnost o osnivanju Razvojne banke

Radulović: Postignuta saglasnost o osnivanju Razvojne banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori će se naredne godine osnovati Insititut za razvoj i Razvojna banka, saopštio je potpredsjednik Pokreta za promjene (PzP), Branko Radulović i dodao da je sa Vladom postignuta saglasnost o tim pitanjima.

„Usaglasili smo i sa resornim ministrima i moja ideja, koja deset godina nije mogla da zaživi zbog partikularnih interesa vlasti, naišla je kod njih na oduševljenje. Dogovoreno je i kojom dinamikom će se osnovati te institucije“, naveo je Radulović na konferenciji za novinare.

On je kazao da će Institut za razvoj biti krovna institucija, koja će određivati strateške pravce razvoja Crne Gore, valorizovati resurse, u saglasju sa novim trendovima Evropske unije (EU) i globalnim trendovima.

„Ona će na najjeftiniji način dati najkvalitetnija dokumenta, a okupiće sve stručno i odgovorno u Crnoj Gori tako da će istovremeno predstavljavti opštedruštveni konsenzus“, rekao je Radulović.

On je naveo da za tu instituciju ne treba novac ili da se radi o simboličnom iznosu.

„Iskoristićemo prostor u kampusu Univerziteta Crne Gore. Najvjerovatnije će institut biti organizovan po raznim zavodima, odnosno za urbanizam, energetiku, industriju, IT tehnologije i ekologiju i oni će davati najkvalitetnija rješenja od projektnih zadataka, idejnih i glavnih projekata”, objasnio je Radulović.

On je naveo da će eliminisati Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP) kao vodeću instituciju koja je svaku parcijalnu želju ili interese pojedinog investitora ugrađviala u svoj projekat.

„Kandidujem odmah da napravimo tri hidrocentale na Pivi, za to nam ne treba nijedan cent, gdje imamo dosta dobru dokumentaciju“, naveo je Radulović.

On je kazao da će napokon zaživjeti i Razvojna banka, koja će zajedno sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF) biti instrument jedne “znavene” Vlade.

Prema njegovim riječima, IRF je radio protivzakonito i tu je neophodno hitno uraditi reviziju kako bi se utvrdilo da li se posluje po međunarodnim ili standardima Centralne banke (CBCG).

„Razvojna banka će se osnovati krajem naredne godine ili početkom 2022. godine, zbog određenih problema i obaveza i te transformacije IRF-a u Razvojnu banku“, precizirao je Radulović.

Institut za razvoj će, kako je najavio, biti osnovan za par mjeseci.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...