fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadnicima daju plate još mjesec

Radnicima daju plate još mjesec

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Rješenje teške situacije u nikšićkoj Željezari Toščelik još se ne nazire, a radnici se nadaju da će neke informacije dobiti u drugoj polovini mjeseca kada bi predstavnici Ministarstva ekonomskog razvoja trebalo da posjete Tursku.

Predsjednik Sindikata Željezare Toščelik, Željko Rabrenović, kazao je da će nakon toga odlučiti kako će se organizovati da bi zaštitili svoja prava. Do tada, iz uprave fabrike su odlučili da im još za mjesec produže plaćeno odsustvo.

„Rješenja da će nam još mjesec isplaćivati zarade u iznosu od 90 odsto dobili smo prije dva dana. Samo nam produžavaju agoniju iz mjeseca u mjesec, a ova će, prema rješenjima, trajati do 4. novembra. Po ko zna koji put pitamo šta nakon toga”, rekao je Rabrenović Danu.

Delegacija Ministarstva ekonomskog razvoja u Turskoj bi o nikšićkoj fabrici trebalo da razgovaraju sa predstavnicima Tosjali grupe, čija ćerka firma Toščelik gazduje Željezarom od 2012. godine. Razgovorima bi trebalo da prisustvuju i resorni ministri Turske, sve u cilju pronalaženja rješenja za fabriku u Nikšiću.

„Proizvodnja je zaustavljena u martu i od tada je sudbina fabrike i oko 270 zaposlenih neizvjesna. Ako radnike Željezare pošalju na biro rada, nećemo postati socijalni slučajevi već maltene prosjaci, jer naš i životi naših porodica zavise od
rada u toj fabrici. Većina zaposlenih se kreditno zadužila kako bi obezbijedila krov nad glavom. Treba li i bez toga da ostanemo“, pitao je Rabrenović.

Toščelik je kupio imovinu Željezare za 15,1 milion EUR iz stečaja, uz obećanje da će za tri godine uložiti 35 miliona i sa 500 radnika godišnje proizvoditi po 400 hiljada tona čelika.

Umjesto najavljenih poslovnih uspjeha, gomilali su se dugovi koji trenutno iznose oko 50 miliona EUR. Investitor je prije nekoliko mjeseci u pregovorima sa Ministarstvom ekonomskog razvoja tražio višemilionsku pomoć da bi ponovo pokrenuli proizvodnju u Željezari.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije