fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNema povećanja poreza

Nema povećanja poreza

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nema namjere za povećanje postojećih poreskih opterećenja, ali ima za intenziviranje saradnje i otvoreniji dijalog između Vlade i poslovne zajednice, poručio je ministar finansija, Aleksandar Damjanović na sastanku sa predstavnicima Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM).

Iz Ministarstva je saopšteno da je tokom otvorenog i konstruktivnog razgovora ocijenjeno da, u cilju povećanja budžetskih prihoda, treba kako snažnija poreska disciplina, tako i širenje poreskog obuhvata.

Predsjednik Asocijacije menadžera, Budimir Raičković, kazao je da Ministarstvo finansija vidi ne samo kao važnog partnera sa kojim treba kontinuirani dijalog, već i kao korektivnu i pokretačku snagu na putu održivosti i stabilnosti privrede, u globalno posmatrano, složenom trenutku.

Pored razgovora o sivoj ekonomiji kao evidentnom problemu, pažnja je data i ozbiljnim izazovima sa kojima se država suočava po pitanju ubiranja prihoda od online trgovine, odnosno kupovine na daljinu, kao i prihoda od izdavanja privatnog smještaja i drugih djelatnosti.

Damjanović je podsjetio na značaj podsticanja svijesti svakog pojedinca da razmišlja i reaguje kao “inspektor” u situacijama kada se suočava sa nepoštovanjem zakonskih mjera, poput neizdavanja fiskalnih računa.

Raičković je kazao da očekuje da će se Vlada, a posebno Ministarstvo finansija, još aktivnije uključiti u proces digitalne transformacije i podržati formiranje Digitalne koalicije koju su inicirale Asocijacije menadžera i ostala poslovna udruženja.

Sagovornici su saglasni da je potrebno kreirati ciljano rasterećenje privrednika kada su u pitanju društveno odgovorne aktivnosti, naročito donacije humanitarnog i edukativnog karaktera.

Zamjenik predsjednika Zoran Savić i potpredsjednik za preduzetništvo Asocijacije, Radovan Radulović, ukazali su na probleme sa kojima se privrednici suočavaju u oblastima ugostiteljstva i osiguranja, što je dodatno potvrdilo potrebu da se ubuduće institucionalno još pažljivije osluškuju potrebe privrede.

Prvi susret ocijenjen je dobrim temeljem početka konkretnije saradnje, a kao sljedeći zajednički korak najavljen je panel koji će biti prilika da, u širem kontekstu i sastavu, poslovna zajednica iznese zapažanja i problematiku sa kojom se u poslovanju suočava.

Tom prilikom najavljeno je i potpisivanje Sporazuma o saradnji između Ministarstva finansija i Asocijacije menadžera Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije