fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKopač: Na području energetike Crna Gora usklađena sa EU

Kopač: Na području energetike Crna Gora usklađena sa EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je, na području električne energije, najviše uskladila poredak sa Evropskom unijom (EU), ali u dijelu nafte i naftnih derivata nije bas najnaprednija, ocijenio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ), Janez Kopač.

On je na online sastanku sa članovima skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, kazao da, što se tiče regionalne integracije, nedostaje uspostavljanje berze za električnu energiju, prenosi portal Pobjede.

“U EU svi operateri prenosnih sistema obavezni su da nude 70 odsto prekograničnih kapaciteta za potrebe trgovine. Time se podstiče trgovina strujom i jeftinija struja za potrošača”, rekao je Kopač.

On je tokom sastanka na kojem se razgovaralo o prezentaciji stanja u evropskim integracijama Crne Gore iz oblasti energetike ocijenio da država mora donijeti zakon o naftnim rezervama do 2023. godine.

“Treba obezbijediti rezerve za 90 dana jer bi, u slučaju havarije na tržištu, Crna Gora imala problema sa snabdijevanjem naftom i derivatima. U obnovljivim izvorima energije Crna Gora ima dobar pravni poredak, dok u području životne sredine ima najbolje rezultate usklađivanja sa EU”, zaključio je Kopač.

Najčitanije

Na Wall Streetu oprez

Njujork, (MINA-BUSINESS) - Na Wall Streetu su u srijedu berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni,...